Arenakollen 2, mer fotbollsarenor i fokus.

Har spanat runt lite till och hittat många spännande arenor att kolla lite mer på men jag kör 1 från var av de 4 länderna jag gjorde sist.

Börjar med en av Europas mest kända arenor, klassiska Santiago Bernabéu Stadium.

image35


Fakta: Santiago Bernabéu
Kapacitet: 80 400 (endast sittplatser)
Mått: 107x72 m.
Invigd: 14 december 1947
Publikrekord: ca 120 000 mellan 1953 och 1982 (då även med ståplatser)
Övrigt: På denna VM arena spelades bl a. VM finalen 1982 (tog då 90 000) där Italien slog Västtyskland med 3-1. Det har också spelats ett antal Europacupfinaler på arenan. Planer finns nu på att det ska byggas ett utfällbart tak över hela arenan (som t ex på Shalke 04 arena). En mäktig arena helt enkelt.


Från Spanien över till England och Arsenals arena som efter många års planerande (1999 bestämde dem att bygga den nya arenan) äntligen blev färdig, den fick sponsornamnet Emirates Stadium, det kändes lite konstigt eftersom Emirates förknippats med Chelsea i många år då de varit deras huvudsponsor.

image39

Fakta: Emirates Stadium
Kapacitet: 60 400 (endast sittplatser)
Mått: 113 x 76
Invigd: 22 Juli 2006 (Dennis Bergkamps testimonial game)
Publikrekord: 73,295 på Highbury och i princip varje liga match på Emirates Stadium har varit slutsåld.
Övrigt: Kostade "bara" 4,8 miljarder att bygga. Fly Emirates lade upp nätta 100 miljoner pund för att få namnet till arenan och ha sin logo på Arsenals tröjor till 2014 och arenanamnet till minst 2021. Emirates Stadium är den näst mest bekostade arenan i världen, bara den engelska nationalarenan Wembley, som nyligen byggts om, har kostat mer. Arsenal spelade från 1913 på den klassiska Highbury. De har ca 27 miljoner fans i världen och det är tredje mest i världen. En mycket fin arena men det ska det vara med tanke på vad den kostat.


I Italien finns den klassiska Olympico i huvudstaden Roma där Roma och Lazio spelar sina hemmamatcher.

image37


Fakta: Olympico
Kapacitet: 82 922
Mått: 105 x 68
Invigd: 1960
Publikrekord: Ingen säker uppgift men i derbyt 1998/1999 var det 78.882
Övrigt: Arenan och byggdes inför Olympiska sommarspelen 1960. Arenan var värd för finalerna vid EM i fotboll 1968,1980 samt VM i fotboll 1990 där Västtyskland fick sin revansch mot Maradonas Argentina. Förr så tog den ca 100 000.

Sist men inte minst Bayern Munchens nya skrytbygge Allianz Arena som var given som VM 2006 arena.

image38Fakta: Allianz Arena
Kapacitet: 69 601(varav 66 000 sittplatser)
Mått: 105 x 68
Invigd: 30 maj 2005
Publikrekord: Fullsatt på öppningen 2005
Övrigt: Första matchen som spelade var mellan TSV 1860 München och FC Nürnberg men den "riktiga" invigningen var mellan Tysklands fotbollslandslag och FC Bayern München dagen efter. De Bayern-spelare som spelar i landslaget spelade hela matchen i klubblaget. Bayern München vann matchen med 4-2. Arenan kostade 340 miljoner euro att bygga.


Idag var det ett ganska lätt val att välja de 2 finaste arenorna, Allianz Arena och Emirates Stadium var båda överlägsna av dem här 4 arenorna. Mer kommer nästa gång.

Rundvandring genom Europas finaste fotbollsarenor.

Idag tänkte jag ta en titt och se lite mer noga på europas finaste fotbollsarenor, självklart kan jag inte få med alla men i brist på annat vettigt att göra och ett stort fotbollsintresse så ska jag kolla runt i England, Spanien, Tyskland och Italien för att utse Europas finaste arena enligt mitt eget tycke. Det klart att åka runt live hade ju varit mycket mer spännande men man kan se mycket på bilder på internet också. 1 st från vart av de länderna ska få vara med idag men om ett tag ska jag också göra en andra runda så är inte din favorit med idag så kanske den kommer nästa gång.

Jag börjar med den största och en av dem mäktigaste arenor som finns i Europa.

Nedan Barcelonas mäktiga Camp Nou.

image30


Fakta: CAMP NOU
Kapacitet: 98.772
Mått: 105x68 m.
Invigd: 24 September 1957
Medlemmar: 153 315
Kommentar: Störts går först, helt enkelt en grym arena nackdelen är väl att om man sitter högst upp (48m) så ser man nog inte speciellt bra. Stadion är märkt med 5 stjärnor (högsta) och det finns bara 2 fotbollsarenor till i spanien som har det. Det är Atletico Madrids "Vicente Calderon" stadium och Sevillas nya "Cartuja" Olympic Stadium.

Från Spanien till England och City of Manchester Stadium.

image31

Fakta: City of Manchester Stadium
Kapacitet: 48 500
Mått: 106.571 × 71 m.
Invigd: 10 Augusti 2003
Medlemmar: Tyvärr inte hittat uppgift på men de har uppskattningsvis ca 400,000 fans i uk och ca 2 milj i världen.

Kommentar: Denna arenan är mycket fin och toppmodern med konferenscenter och allt man kan tänka sig.
Innan Man City flyttade till denna nya fina stadium så höll dem till på Maine Road (från 1923-2003) där de satte rekordet för engelsk klubblagsfotboll med imponerande 84,569 i en cup match mot Stoke 1934 det ska sägas att på den tiden var det tillåtet med ståplatser och det gjorde ju sitt, till och med Manchester United har spelat hemmamatcher på Maine Road när de rustade upp sin egen arena i 3 år (1946-1949).

Schalkes fina arena är ett måste när man pratar fina arenor eller hur?

image33

Fakta: Veltins Arena (hette först Auf Shalke Arena innan sponsornamnet kom 2005)
Kapacitet: 61 482 (53 951 sittplatser)
Mått: 105 x 68 m.
Invigd: 2001
Medlemmar: Ej uppgift

Kommentar:
UEFA's stadiums och säkerhets kommite rekommenderade att arenan skulle placeras i högsta kategori (5 stjärnig) stadium men de kom fram till att denna hypermoderna kompletta arena till och med kvalificeras som en 6 stjärnig. Denna arena var VM arena i VM 2006 och sades vara "pärlan" av arenorna i Tysklands fotbolls VM. Arenans tak går att fälla in så gräset inte får för mkt vatten mm.

Vad hittar vi i Italien då, ja inte några nya fina arenor direkt men en klassisk arena är ju ändå San Siro eller Giuseppe Meazza där mitt favoritlag Inter spelar.

image34


Fakta: San Siro (Giuseppe Meazza)
Kapacitet: (85 700 endast sittplatser)
Mått: 105 x 68
Invigd: 1926
Medlemmar: Delas mellan Milan och Inter.

Kommentar:
En av Europas mest klassiska arenor och Italiens största, den har en mycket speciell arkitektur med 4 st 51 meter stora torn som håller uppe konstruktionen. På denna arena har det spelats 2 st VM, 1934 och 1990. Den har renoverats flera gånger och från början tog den bara in 35 000 varav 20 000 sittande. Om du sitter högst upp på ena sidan så kan du se ut över Milano och utsikten ska vara något mycket vackert sägs det, jag själv har varit i Milano och det är en mycket fin stad med många fina gamla byggnader.

Summering:

Efter första rundan så har jag 2 st favoriter och det är City of Manchester Stadium och Veltins Arena i Schalke som kommer gå vidare till finalrundan. Mer arenor kommer om några dagar riktigt när kan jag inte säga nu. Maila eller kommentera gärna om det är någon arena ni vill ha med.

Snart midsommar, men varför firar man det?

Att midsommar firas i Sverige vet ju alla men hur många vet egentligen varför vi firar midsommar, det ska jag berätta lite om tänkte jag i brist på annan nyhetstorka.

Ursprungligen var midsommarsolståndet på Norra halvklotet den första dagen på årets andra kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Midsommar firas framförallt i Lettland, Sverige, Estland och Finland, men liknade traditioner finner man även i delar av norra Europa och Storbritannien.

Midsommar firas traditionellt med att man reser en så kallad midsommarstång, en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna.Ursprunget är en tvistefråga som delat forskarna i två läger.

Det ena lägret säger att Midsommarstången är ursprungligen en fallossymbol för fruktsamheten, och kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet 'maja' som betyder löva.

Motståndarna däremot anser att midsommarstången kom till Norden med Hansans köpmän på medeltiden och är besläktad med de majstänger som finns söderut i Europa.

Tuppen i toppen av stången har ansetts som byns stolthet och det har förekommit en del vidskepelse kring den. Ibland kunde man retas mellan olika byar genom att ta bort tuppen för grannbyn. Det var en stor olycka för växtligheten och skörden om man blev av med stångens tupp.

I Stången på bilden nedan sitter en tupp
image27

Vanligt är också att det under tuppen sitter en svensk flagga (som på bilden ovan) eller en vimpel i samma färger. På sina håll har man som tradition att dessa skall skänkas av de brudpar som gift sig under året.

Det mesta av midsommarens magi är förenat med framtid och kärlek. Det finns flera olika metoder för flickor att få reda på vem deras nästkommande skall bli. Den vanligaste är att plocka 7 (i vissa fall 9) olika sorters blommor och sova med dem under kudden. Då visar sig den blivande mannen i drömmarna. Blommorna skulle plockas under tystnad. I vissa landskap bestämde rådet att det skulle vara 9 sorters blommor och dem skulle vara vilda. Det skulle vara blåkling, prästkrage, tjärblomster, käringtand, blåklocka, smörblomma, förgätmigej och Jungfru Marie sänghalm (gulmåra).

En variant är att sopa golvet baklänges i bara linnet på midsommarnatten. Gör flickan på gården det, träffar hon sin blivande fästman i grinden.

Vid korsvägar (trevägs-) sker också underligheter under midsommarnatten. Ställer man sig där får man se sin tillkommande.

Vill man veta något om det kommande året i största allmänhet kan man gå och sätta sig under ett gammalt äppelträd på midsommarnatten...

Midsommarafton infaller i Sverige sedan 1953 alltid på den fredag som ingår i perioden 19-25 juni (25 junir har David namsdag värt att veta :) ). Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen m.fl. lagar jämställs den, liksom julafton, nyårsafton och påskafton, med allmän helgdag.

Midsommardagen är allmän flaggdag i Sverige.

Sett ur astronomisk synvinkel är en närliggande dag till dagens midsommar det dygn som har den längsta dagen (sommarsolståndet). På de nordligaste breddgraderna, d.v.s. norr om norra polcirkeln, går solen inte ens ner under horisonten och det är ljust dygnet runt.

I Finland är midsommareldar istället för midsommarstång en vanlig tradition som på bilden nedan.

image28

Den gamla traditionen vid    midsommar att tända en midsommareld är känd sedan 500-talet. I Norden har de förekommit i Danmark och Norge,där man firar den 23 juni, samt i delar av    Finland. Hos oss blev eldarna en samlingspunkt för bygdens ungdom vid midsommar.

Mat

Vid midsommar äts ofta färskpotatis, gräddfil med gräslök, matjessill eller andra sorters sill. Det är även vanligt med grillat och sallader. Till efterrätt äts vanligen jordgubbar i någon form exempelvis jordgubbstårta. Det hela kantas oftast av en nubbe eller två. Midsommarfesten firas helst utomhus.

Sist men inte minst så måste jag också dra upp det tråkiga med midsommar.Den stora alkoholkonsumtionen gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det stora resandet omkring helgen då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade så ta det lugnt i trafiken och låt bilen stå dagen efter om ni festat loss ordentligt.

Trevlig midsommar på er alla och om någon tjej skulle ha testat traditionerna med blommor och det slagit in så kan ni väl maila in och berätta, jag är grymt nyfiken på om någon har lyckats efter att ha lagt blommor på kudden osv. Mail. [email protected]

Vardagshjältar behövs!

Oker något överdriven rubrik men detta hände idag på vägen hem från jobbet.

Sitter i min godan ro på spårvagnen när en alkoholpåverkad man i 45-50 års åldern börjar hosta överdrivet mot 2 st tjejer i 20 års åldern som sitter jämte honom, den ena tjejen flyttar på sig illa kvikt och den andra sitter med 3 tomma säten emellan. Det visade sig att hon hostat någon gång och han stört sig på det. Han mumlar något och fortsätter sedan och ser allmänt hotfull ut och sen ställer han sig upp glor på henne, jag tänker shit vad håller han på med och går och sätter mig jämte tjejen som han kollar på och är beredd på att nu kommer han slå mig eller något. Jag försöker se så bestämd ut som möjligt och dölja att jag tycker hela situationen är mycket otrevlig, tjejen säger tack när jag sätter mig jämte henne. Han mumlar och surar lite i 3 hållplatser och står vid dörren och går sedan av utan något mer bråk som tur var.

Det jag gjorde borde vem som helst göra utan att tveka men i dagens samhälle är allt för många rädda att själva råka illa ut men vi ("vuxna killar framförallt") måste agera mot slemkryp som beter sig dumt åt och gör vanligt folk rädda. En dam i samma vagn sade sedan till mig när jag gick tillbaka till min egen plats -"bra gjort det där" och då kände jag mig lite som en vardagshjälte fast jag egentligen inte gjorde något speciellt utan något alla skulle göra utan att blinka men få vågar göra tyvärr, hoppas fler vågar i framtiden.

I mit jobb på securitas-direct så har vi fått lära oss att de tre röda prickarna i logotypen står för följande och idag så fick jag göra alla 3.

* Aktsamhet
* Vaksamhet
* Hjälpsamhet


image26

Dramatisk avslutning i La Liga!

OJ oj oj, vad ska man säga, var ska man börja.

Real Madrid skulle bara spela hem titeln och de behövde "bara" slå Mallorca hemma. Mallorca visade upp en härlig lagmoral och fick en perfekt strart där Varela avslutade iskallt efter en fin djupledslöpning. Det fortsatte illa för hemmalaget när skyttekungen Van Nistelrooy fick utgå innan första halvlek var slut. Det blev ännu värre när Beckham också fick utgå, han var en av Reals bästa spelare med många fina djupledsbollar och krossbollar och ett par fina frisparkar men ändå inte de perfekta som han brukar göra. Men som så många gånger förr så blir laget under press söndermalet och när Real fick sin kvittering genom inhopparen Reyes (68 min)  så fick helt plötsligt publiken guldvittring och började stödja sitt hemmalag, något som jag anser de borde gjort mycket bättre, snacka om kräsen medgångspublik. Annat är det i England, skulle t ex Liverpool hamna i underläge med chans på ligan skulle hemmapubliken heja fram dem ännu mer och hjälpa fram sina gubbar. Efter 80 minuter så kom 2-1 på hörna av Diarra på en snygg nick där Mallorcas målvakt hade otur och räddade bollen på Basinas. Mallorcas målvakt hade storspelat och varit bra med i matchen. 3-1 kom några minuter senare då Reyes fick en bra träff någon meter utanför straffområdet och avgjorde definitivt med sitt 3-1 mål och guldet till Real Madrid.

Barcelona gjorde sitt jobb och vann med 5-1, lite surt för mig som hade tippas 0-4 och 0-5 på oddset, extra typiskt var att det var Tobias Grahn som jag bodde i samma stad som och faktiskt nästan sprang på ute på stan i Århus när han spelade i AGF i Danska ligan. Såg honom också spela live mot Bröndby och han är en bra spelare men att han ska göra mål mot Barca hade jag inte väntat mig.

Sevilla förlorade med 1-0 och de kände nog att när Barca tidigt bankade mål på mål i sin match att liga titeln var körd och gav nog inte direkt allt dem hade.

Hoppas på en lika spännande säsong som startar till hösten får lyfta på hatten för Real Madrid som vände och fixade guldet efter att ha haft stora motgångar under säsongen. Capello ska förstås hyllas, han har varit i Real Madrid 2 gånger, båda gångerna har de vunnit ligaguld, mäktig statistik kan man säga.
Buenas noches på er alla nu är det sova dags.

Måste säga att det blev en grym stämning med ca 100 000 på läktarna på den klassiska Santiago Bernabeu


image24

Så här ser spelarna ut när dem har vunnit på denna bilden var det champions league.
image25

La ligas avgörande denna söndag.

Spanska ligan är en av mina favoriter tillsammans med Engelska premier league. Sedan Romario, Laudrup & Stoichkovs tid har jag varit en Barcelona supporter och helgen som var så måste jag medge att det sved rätt rejält när Real Madrid kvitterade i slutminuten och Espanyol kvitterade på Barcelona runt 90 minuten. Om jag ska vara ärlig så var det rättvist för Messi hade kopierat Maradonas gamla "guds hand" mål i första halvlek och borde absolut inte godkännts.
Sevilla som varit årets överaskningslag har också varit med i guldkampen men de fick tyvärr bara 0-0 mot Mallorca en del kan skyllas på att de borde haft 2 straffar men domaren valde att fria så några mål fick vi inte se den matchen.Det betyder att inför sista omgången så är topp 3 följande. Om flera lag hamnar på samma poäng blir det inbördes möten som avgör och inte bäst målskillnad, rättvist eller inte, tjaa döm själva.

Position Lagnamn Matcher Vunna Oavgjorda Förlorade Målskillnad Poäng
1................Real Madrid....37      22         7                  8             24             73
2................Barcelona.......37       21        10                6             41             73
3...............Sevilla...............37       21        8                  8             30             71

Förutsättningarna då inför söndagens slutomgång är följande.
För att Real Madrid ska vinna krävs följande:
* Real Madrid vinst hemma mot Mallorca.
* Oavgjort och ingen Barcelona vinst och ingen Sevilla vinst hemma mot Villareal.
* Förlust, då måste Barcelona förlora borta mot bottenlaget Gimnastic (redan klara för 2a ligan) och ingen Sevilla seger.

För att Barcelona ska vinna ligan krävs följande:
* Att Barlecona vinner sin match och Real Madrid tappar poäng.
* Barcelona spelar oavgjort och Real Madrid förlorar.


För att Sevilla ska vinna ligan krävs följande:
* Sevilla måste så klart vinna sin egen match hemma mot Villareal samtidigt som Barcelona måste förlora och Real Madrid inte vinna sin match.

Inbördes mötena mellan lagen har slutat enligt följande i år.

Sevilla-Barcelona 3-4 (förlust Sevilla borta 1-3, vinst Sevilla hemma 2-1)
Sevilla-Real Madrid 4-4 (vinst Sevilla hemma 2-1, förlust Sevilla borta 2-3).

Barcelona - Real Madrid 3-5 (Oavgjort 3-3 Barca hemma , förlust 0-2 Barca borta)

Hamnar alla tre topplagen på samma poäng (74) bildar de en intern tabell som ser ut såhär:
1) Madrid 7p
2) Sevilla 6p
3) Barcelona 4p

Så hur ska man tippa denna sista omgång då?
Jag tror alla 3 topplagen vinner, de kommer vara grymt motiverade och gå för fullt, det som kanske kan tala lite emot Sevilla är att Villareal som kommer på besök har grym form och spelar för en UEFA cup plats. Sevilla är också i cupfinal och om de ser att de andra topplagen leder klart i halvtid kanske byter ut och sparar några nyckelspelare till finalen. Må bästa laget vinna.

Avslutar med en nyckelspelare från vardera topplagen.

Min favoritspelare i Real Madrid och killen som vände Reals dåliga trend. Killen med det fina förnamnet mr. David Beckham.
image21

I Barcelona kretsar allt mycket runt Ronaldinho även om han inte har haft en kanonsäsong.

image22

Ligans bästa mållvakt, Sevillas Andrés Palop som här räddar ännu en straff i UEFA cup finalen mot Espanyol där han tog 3 av 4 straffar och blev stor hjälte när Sevilla blev UEFA cup mästare för andra året i rad.

image23

Hemma igen efter bl a besök på Hotell Anfi.

Efter en kanonvecka på Gran Canaria så blev det ett segdraget slut. Planet hem var ca 8 h försenat på grund av att nån i städpersonalen hade råkat utlösa landningskudden och de fick åka till london och hämta en ny. Smidigt värre kan jag bara säga så ca 02.30 hade vi fått våra väskor och var hemma ca 1 h senare.

Det var en lugn och skön semester med sol och bad och lite sightseeing. Vi var och besökte Amfi som är Gran Canarias finaste hotell. Det byggdes av en norrman som heter Lyng i efternamn och av guiden fick vi reda på att han investerade 3 miljarder kronor och byggde ett lyxhotell av en klippa. Så här ser hotellet ut.

För mer info se www.anfi.com

image17

Det kan beskrivas i ett enda ord LYX. Rummen var jättefina med jacuzzi och diskmaskin & micro som standard och i penthouselägenheterna fanns det också jacuzzi på balkongen som vette utåt havet, det går inte att beskriva i ord. Allt var fantastiskt utom då priset förstås, det finns ju alltid en hake. Det är uppbyggt som ett andelsboende där du för den nätta summan av 204 000:- i medlemskap och ca 5000:- (varje år) får en vecka där, fördelen är ju att om man råkar ha insatsen liggandes under madrassen så kan man ju t ex åka 4 vuxna och bo för 6400 i en vecka på lyxhotell och det är ju bara 1600 per skalle. Nog om det.

Nedan följer en bild på en konstgjord ö i form av ett hjärta, romantiskt värre om man ska på t ex brölloppsdagsresa eller något sånt.
image18

Vi passade också på att spela på deras egna äventyrsgolfbana, europas största med 18 hål, fotot är taget från hotellet.

image20

Ska också avsluta med en bild från ett av penthouselägenheterna, de har också importerat sand från Bahamas till en strand som ligger jämte hotellet.
image19

Semester och sol!

Fick tag i en dator och tänkte skriva lite. Vi bor pa ett fint hotell av en blue village variant med mycket barnfamiljer men det är mycket fint och bra standard, tror det ar **** i Bahia Felize.

Lite kul som hänt hittils.

* Onsdagens fotbollsmatch mot Island. efter ca en kvart av första halvlek sa kom nagra kaxiga spanjorer och sade haha bara 1-0 vi leder med 2-0 mot Liechtenstein. Efter matchen var dem väldigt tysta.

* Ett aldre par pa flygplatsen som fragar mig följande.
-Hur lang tid det tar att köra bil till Madrid?
- VA? Madrid, dit far ni ju flyga.
-Nej alltsa köra bil, man kan väl aka runt dit?
- Nej, Gran Canaria är en ö, ni far flyga eller ta bat och sen bil fran fastlandet.
-Jaha, tack sa mycket.

* Lisa nar hon ska i bada, största badkrukan jag sett, haha.

I övrigt, ett tips till alla som ska söderut i sommar, underskatta inte solen, man bränner sig lätt redan efter nagra timmar i solen, det fick jag ocksa erfara men det var inte sa farligt.

Blev ju nästan rätt att Mellberg nickade in ett mal mot Island, snyggt mal var det i alla fall.

Fick abstinens idag när jag sag 2 st mal som var perfekta för smamalsinnebandy.

Har ätit grymt god mat förutom en misslyckad hamburgare pa hotellet.

Ha det sa bra alla, kanske skriver mer nagon annan dag.


Semesterdags!

Nu kommer bloggen och jag ta semester i ca en vecka! Gran Canaria blir resmålet och enligt väderprognosen ska det bli fint med ca 24 grader i skuggan och det passar mig helt perfekt. Här hemma blir det ju också fint väder så ni som inte åker bort får också det fint. Jag hoppas hitta en ny plånbok och några snygga t-shirts och nån meningslös sovenir.
Efter att ha spelat småmål några söndagar så blir det 3 veckor utan innebandy så söndag om 2 veckor kommer jag vara grymt sugen och hoppas många dyker upp då. Alla som vill vara med kan skicka mig ett mail.

Mail: [email protected]

Ska skriva lite mer efter semestern men just nu så är det ju lite nyhetstorka på innebandyfronten. Måste bara kommentera lite om fotbollsmatchen mellan Sverige och Danmark, det känns ju lite gammalt men ändå.

5 punkter som jag funderar lite över.

* 1 Ska det vara så enkelt att kunna attackera en domare på internationella matcher?

*2 Ska en puckad person kunna förstöra för ett helt land?

*3 Det sportsliga ska avgöra inte några poängförluster, jag hade hellre sett att matchen spelats klart inför tomma läktare om det varit risk för spelare och domare mm.

*4  Det är kul att det lossnat för Elmander, läge att han snart blir hedersmedlem i Alingsås eller adlad eller något sånt. Mer killar från Alingsås som lyckas vore kul. Vi har ju också Christian Bäckman i hockey.

*5 Olof Mellberg behövs i gammal god form, det känns som om han sviktat lite för mycket det sista, mitt tips han nickar in en boll mot Island.

Inte ens nära just nu......Zlatan (bilden)och hans onda ljumskar känns ju sådär ljumme
t.

image16

Pratstund med Magnus Forsberg, fd tränare i Midtjylland Patriots

Först en liten presentation av min tränarkollega från tiden i Danmark där jag lärde känna Magnus efter några möten i div 1 där jag spelade. Mitt lag jag tränade mötte också Magnus lag i en träningsmatch innan säsongen och vem som vann vill nog inte Magnus prata om :). )
Magnus fyller 29 år i sommar, har varit tränare i 11 år och kommer från Jönköping. Han flyttade ner till Danmark sommaren 2005 och blev tränare för Aalborgs innebandylag i div 1 väst. Han flyttade inte ensam, med flyttade flickvännen Elin, tränarkollegan Adam och spelaren Oscar. Magnus och Adam hade som målsättning att ta upp Aab floorball till Elitserien i Danmark och deras mål lyckades väl. Efter några månader flyttade Adam hem till Sverige så Magnus blev kvar som ensam tränare.
Aab spelade en stabil 2-2-1 innebandy och stötte i princip bara på motstånd av serietvåan Odense. Efter att de gått upp så fick Magnus erbjudande om att träna Midtjylland Patriots i Elitserien och flyttade söderut till Herning som ligger mitt på Jylland.

Nu kör vi på med lite frågor.

Fråga 1. Hur kom det sig att du flyttade till Danmark och blev tränare där? Svar: Jag såg på nätet att Aab sökte efter en coach. Vi var sedan nere och kollade läget och fastnade för det vi såg. Sen ville jag även prova på att träna ett lag utanför sveriges gränser

Fråga 2. Efter att ni vunnit serien med Aab så valde du att lämna dem för Midtjylland Patriots, varför? Svar: Nja, vi hade inte något speciellt bred trupp i Aab, och några av spelarna var på väg bort pga jobb eller studier. Sen var inte inställningen till sommarträningen speciellt hög. Dessutom hade vi inte några spelare under som kunde fylla luckorna om vi skulle tappa några spelare, och värvningar av högre klass var det inte tal om

Fråga 3. Hade du fler intressanta anbud förutom Midtjylland Patriots och i så fall vilka? Svar: Jag vill inte nämna några namn men den var klubbar från Sverige, Norge och Schweiz. Jag valde Patriots för dom hade en ung och intressant spelartrupp som var/är utvecklingsbar och så hade dom samma vision som jag,

Fråga 4. Vilket lag skulle du helst vilja träna? Svar: Oj! Det var en svår fråga....Jag skulle nog säga AIK då jag är gnagare sen barnsben. (urk som Djurgårdare sved det svaret. Davids anm)

Fråga 5. Var det stor skillnad att vara tränare i Elitserien i Danmark jämfört med div 1 där? Svar:
Ja, det tycker jag verkligen. I div 1 var det inte så seriöst bland alla lag. Man visste inte om gästerna skulle dyka upp överhuvudtaget. I eliten vill man så otroligt mycket mer och det gäller att prestera hela tiden, oasvsett om man är ett topplag eller ett bottenlag. (eller om domarna skulle komma för de uteblev ett antal gånger.Davids anm)

Fråga 6. Men nu så blev det Sverige och Kungsör till hösten, varför blev det Sverige nästa säsong?
Under dom 2 säsongerna som jag coachade i Danmark så lyckades jag med att göra väldigt bra resultat med både Aab och Patriots, jag känner att jag vill lämna dk med ett positivt resultat. Jag har även längtat hem till svensk innebandy den senaste tiden så därför blir det sverige igen.

Fråga 7. Om du skulle ta ut din drömfemma + mv på spelarna du tränat i Danmark, vilka skulle det bli då? Svar: Målvakt, Michael Vestergaard (Aab). Backar:  Claus Nisbeth (Patritos), Jesper Beier (Patriots), Forwards: Jens Hagbarth (Aab), Lasse Rolighed (Patriots), Mikkel Lönvig (Aab)

Fråga 8. Skulle du kunna tänka dig att träna något lag i Danmark igen eller har du gjort ditt där? Nä, jag skulle gärna återvända någon dag. Jag fastnade väldigt mycket för sättet man blir bemött där nere av olika människor, en öppenhet som folk i sverige inte har eller visar upp

Vi avslutar med en kul historia från tiden i Danmark som inte så många känner till. -Galna danskar har alla hört talas om, men när vi var klara för uppflyttning och var på väg hem i buss från Esbjerg så var det en spelare som var så glad att han valde att strippa i bussen. Han sprang från ända till ända helt naken....sen somnade han där bak.

Davids innebandyblogg tackar Magnus och önskar honom lycka till i Kungsörs innebandyklubb till hösten. Bilden är från en match i Danska Elitserien med Magnus lag Midtjylland Patriots.

image15


RSS 2.0