Varför stoppa de bästa unga spelarna?

Det är något jag undrar i alla fall.

 

På länken här kan ni läsa om ni inte gjort det om de nya reglerna angående B-licens spelare.

 

http://www.innebandy.se/Nyheter/TavlingDomare/B-licensspelare-i-seniorserier/

 

Att innebandyförbundet bestämmer att ni får inte ha med spelare som fyller 15 år säsongen när serierna börjar alltså 2000 i år i A-lag. Visst får man ha med 2 nu men om något år ingen. 15 åringar speciellt flickor kan vara väl så bra att de utan tvekan platsar i A-lag, varför ska man då hindra deras utveckling.

 

Kan gå till Fröjered där jag va tränare säsongen 2010/2011, vi hade inte fått ihop något lag om den regeln gällt då, hur många var inte 15 eller ynge, hmm kan nog fan räkna upp en del, Mikaela S, Hannah, Sandra, Sanna, Moa M-A, Freja, Moa S, Matilda och jag har säkert glömt av någon och så har det sett ut varje säsong att ett helt gäng 14-15 åringar varit med i div 1 truppen, alla har kanske inte fått spela så mkt i div 1 men det har utvecklat dem mkt att träna med seniorlaget och att få göra något inhopp då och då.

 

Detta är säkert någon bra vision några gubbar suttit på en konferens i någon storklubb, ryktas om att det är IBF Göteborg som kommit med förslaget och i deras fall där de har ett jättestort upptagningsområde då de gick ihop med Björkekärr så är det ju inga problem. De sitter säkert och  klappar sig själva på bröstet och säger fan vad vi är duktiga för nu har vi presenterat något . Det finns väligt många sådana inom innebandyn som är så jävla duktiga men har ingen som helst verklighetsuppfattning och inte vet mycket om hårt arbete ute på landsbygden med att få ihop lag.

Sedan att elitföreningarna tycker det är bra kan man förstå för de värvar färdiga produkter alternativt har sina egna produkter i ett ulag i någon lägre serie, men det kommer ju även drabba dem, säg att t ex Pixbo inte får ha sina bästa 15 åringar i sitt IBF lag i div 1 förrän de är 16 så tappar de ett år i utveckling. Att spelarna ska hålla på längre på seniornivå köper jag verkligen inte, det handlar bara om en sak kan jag säga er.

 

Tro fan att man som tjej inte har ett jättesug att år efter år satsa på 4-5 träningar i veckan och långa bortaresor (dam SSL) för att inte få någon som helst ersättning att snacka om, klubb och skor och en träningsoverall jämfört med herrarna som ligger på mellan 10000 -40 000 i månaden i ersättning, visst får inte alla spelare det men de bästa har i alla fall en jäkla bra slant i månaden. Sedan är innebandyn dåligt betald jämfört med andra idrotter som Handboll, Fotboll och Ishockey.

 

Nä kära Göteborg hade ni kunnat slanta upp lite pengar hade ju ni knappast tappat halva ert herrlag och ni borde lagt fokusen där istället för att tänka ut dåliga förslag som inte gynnar den stora massan av föreningar, innebandyns charm är ju att det finns många landsortsklubbar som hävdar sig på en bra nivå, Mullsjö, Höllöviken, Warberg mm på herrsidan och Endre, Mora och några till på damsidan.

 

Det är ett jävla hårt arbete att varje år samas med fotbollen, handbollen och dans mm för att få ihop allt och kunna ha ett lag i innebandyns seriespel.

Om någon tror på fullaste allvar att det kommer anmälas damjuniorlag i massor kan jag bara säga dream on, det funkar inte så, man kan göra massa andra saker för att hjälpa flicksidan som gått neråt precis som damsidan sista 20 åren, men detta är inte ett bra sätt.

 

Barn utvecklas olika fort och de bästa måste utmanas, om mina döttrar (har 3 st) skulle vara bra nog för att få spela i ett damlag som 14-15 åringar men inte fick utan bara fick lira i flicklag skulle de säkerligen tappa motivationen för utan en utmaning så utvecklas man inte och kanske slutar med innebandyn och byter sport. Det är vad jag tror händer, samt att moderklubben självklart behöver sina duktiga unga spelare som är 14-15 år även i sitt A-lag.

 

Kan väl nämna några 15 åringar som varit dominerande i sina A-lag så kan ni själva tänka efter lite.

 

Sara Anteryd Fröjered, var grym som 15 åring (är rätt säker på hon spelade i seniorlaget även som 14 åring) och öste in poäng och gick senare till Endre i Elitserien och har även gjort landskamper i u19 och ev någon alandskamp, är osäker på det.

Joakim Andersson flerfaldig smguld medaljör o svensk landslagsspelare i Warberg, spelade med Borås IBF när han var 15, gjorde faktiskt inhopp redan som 14 åring och det i div 1 (gamla ettan) verkar ju inte direkt skadat hans karriär i alla fall.

 

Johan Andersson, spelade (om jag inte minns fel nu det var ju några år sedan) i IBK Alingsås A-lag och har bland annat vunnit poängligan i SSL och vunnit VM guld mm samt även hans bror Mikael som spelat i pixbo mm gjorde även han A-lagsmatcher som 15 åring.

 

Har även för mig att den duktiga tjejen Alicia Fylke spelade med pixbos ibf lag när hon var 15 år, hon var i alla fall riktigt bra när jag mötte pixbo 2009 och då hade hon inte fyllt 16 i alla fall och jag är säker på att hon spelade säsongen före, kan ha fel där men då tar jag det.

 

Daniel Gidske Mullsjö AIS, var riktigt lovande och mycker seriös med sitt innebandyspel och när jag va tränare i Norska Sveiga 2006/2007 fick han lite då och då som 14 åring vara med o träna med oss. Året efter tränade han regelbundet med seniorlaget och han fick som 15-16 åring debutera i Elitserien men spelade div 2 matcher regelbundet och med tanke på att han är en grymt bra back i världens bästa liga och spelar slutspel med Mullsjö och är gjuten i Norges landslag, att han började träna och spela med seniorer tidigt lär det inte direkt skadat honom snarare tvärt om.


Kine Hedlund Eriksen även hon Norsk landslagsman (landslagskvinna) debuterade som 15 åring i Mållös Grei och var med i Norska landslaget redan som 17 åring.

 

Johanna Olsson IBK Vänersborg, kom som 15 åring när jag tränade damlaget i div 1 ifrån Grundsund där hon spelade som senior redan året före och tog en startplats och var en av de bästa spelarna i truppen, otroligt jämn och stabil spelare. Hade en otroligt bra utveckling sitt första år i div 1 och hade reglerna stoppat henne hade hon stått still istället i utvecklingen.

 

Tobbe Lindström i Salem spelade div 2 som 14-15 åring och div 2 stockholm håller mycket hög klass.

 

Ni som läser kan säkert komma med 100 andra, så det jag vill komma till är, stoppa inte 15 åringar, alla är olika och har olika förutsättningen men sätt inga käppar i hjulet för de som behöver utmanas.

 

Så nästa gång någon kommer på något "smart", tänk på att alla föreningar har olika förutsättningar och ha inte så bråttom med att lägga in massa paragrafer för detta hjälper inte föreningarna utan stjälper. 

 

Tack för mig

 

David Karlsson

Eldsjäl inom innebandyn och involverad i en "småklubb" med mer än 10 års tränarerfarenhet

 

 


Snart innebandyuppehåll.

Ja då menar jag för innebandyträningarna inomhus. Det är ju trist att ha uppehåll från klubba och boll men sådant är det när hallarna stänger. Ska dock bli skönt att slippa värdelösa Ängabohallen och komma tillbaka till underbara Hjälmaredshallen.

Får se hur mkt löpning vi kör, får väl springa själv annars, trist som fan men måste ändå göras. Ifjol tränade jag Military en dag i veckan och den träningsvärken från det har jag aldrig upplevt förut, sjukt tuff träning men jävligt bra.

RSS 2.0