Varför stoppa de bästa unga spelarna?

Det är något jag undrar i alla fall.

 

På länken här kan ni läsa om ni inte gjort det om de nya reglerna angående B-licens spelare.

 

http://www.innebandy.se/Nyheter/TavlingDomare/B-licensspelare-i-seniorserier/

 

Att innebandyförbundet bestämmer att ni får inte ha med spelare som fyller 15 år säsongen när serierna börjar alltså 2000 i år i A-lag. Visst får man ha med 2 nu men om något år ingen. 15 åringar speciellt flickor kan vara väl så bra att de utan tvekan platsar i A-lag, varför ska man då hindra deras utveckling.

 

Kan gå till Fröjered där jag va tränare säsongen 2010/2011, vi hade inte fått ihop något lag om den regeln gällt då, hur många var inte 15 eller ynge, hmm kan nog fan räkna upp en del, Mikaela S, Hannah, Sandra, Sanna, Moa M-A, Freja, Moa S, Matilda och jag har säkert glömt av någon och så har det sett ut varje säsong att ett helt gäng 14-15 åringar varit med i div 1 truppen, alla har kanske inte fått spela så mkt i div 1 men det har utvecklat dem mkt att träna med seniorlaget och att få göra något inhopp då och då.

 

Detta är säkert någon bra vision några gubbar suttit på en konferens i någon storklubb, ryktas om att det är IBF Göteborg som kommit med förslaget och i deras fall där de har ett jättestort upptagningsområde då de gick ihop med Björkekärr så är det ju inga problem. De sitter säkert och  klappar sig själva på bröstet och säger fan vad vi är duktiga för nu har vi presenterat något . Det finns väligt många sådana inom innebandyn som är så jävla duktiga men har ingen som helst verklighetsuppfattning och inte vet mycket om hårt arbete ute på landsbygden med att få ihop lag.

Sedan att elitföreningarna tycker det är bra kan man förstå för de värvar färdiga produkter alternativt har sina egna produkter i ett ulag i någon lägre serie, men det kommer ju även drabba dem, säg att t ex Pixbo inte får ha sina bästa 15 åringar i sitt IBF lag i div 1 förrän de är 16 så tappar de ett år i utveckling. Att spelarna ska hålla på längre på seniornivå köper jag verkligen inte, det handlar bara om en sak kan jag säga er.

 

Tro fan att man som tjej inte har ett jättesug att år efter år satsa på 4-5 träningar i veckan och långa bortaresor (dam SSL) för att inte få någon som helst ersättning att snacka om, klubb och skor och en träningsoverall jämfört med herrarna som ligger på mellan 10000 -40 000 i månaden i ersättning, visst får inte alla spelare det men de bästa har i alla fall en jäkla bra slant i månaden. Sedan är innebandyn dåligt betald jämfört med andra idrotter som Handboll, Fotboll och Ishockey.

 

Nä kära Göteborg hade ni kunnat slanta upp lite pengar hade ju ni knappast tappat halva ert herrlag och ni borde lagt fokusen där istället för att tänka ut dåliga förslag som inte gynnar den stora massan av föreningar, innebandyns charm är ju att det finns många landsortsklubbar som hävdar sig på en bra nivå, Mullsjö, Höllöviken, Warberg mm på herrsidan och Endre, Mora och några till på damsidan.

 

Det är ett jävla hårt arbete att varje år samas med fotbollen, handbollen och dans mm för att få ihop allt och kunna ha ett lag i innebandyns seriespel.

Om någon tror på fullaste allvar att det kommer anmälas damjuniorlag i massor kan jag bara säga dream on, det funkar inte så, man kan göra massa andra saker för att hjälpa flicksidan som gått neråt precis som damsidan sista 20 åren, men detta är inte ett bra sätt.

 

Barn utvecklas olika fort och de bästa måste utmanas, om mina döttrar (har 3 st) skulle vara bra nog för att få spela i ett damlag som 14-15 åringar men inte fick utan bara fick lira i flicklag skulle de säkerligen tappa motivationen för utan en utmaning så utvecklas man inte och kanske slutar med innebandyn och byter sport. Det är vad jag tror händer, samt att moderklubben självklart behöver sina duktiga unga spelare som är 14-15 år även i sitt A-lag.

 

Kan väl nämna några 15 åringar som varit dominerande i sina A-lag så kan ni själva tänka efter lite.

 

Sara Anteryd Fröjered, var grym som 15 åring (är rätt säker på hon spelade i seniorlaget även som 14 åring) och öste in poäng och gick senare till Endre i Elitserien och har även gjort landskamper i u19 och ev någon alandskamp, är osäker på det.

Joakim Andersson flerfaldig smguld medaljör o svensk landslagsspelare i Warberg, spelade med Borås IBF när han var 15, gjorde faktiskt inhopp redan som 14 åring och det i div 1 (gamla ettan) verkar ju inte direkt skadat hans karriär i alla fall.

 

Johan Andersson, spelade (om jag inte minns fel nu det var ju några år sedan) i IBK Alingsås A-lag och har bland annat vunnit poängligan i SSL och vunnit VM guld mm samt även hans bror Mikael som spelat i pixbo mm gjorde även han A-lagsmatcher som 15 åring.

 

Har även för mig att den duktiga tjejen Alicia Fylke spelade med pixbos ibf lag när hon var 15 år, hon var i alla fall riktigt bra när jag mötte pixbo 2009 och då hade hon inte fyllt 16 i alla fall och jag är säker på att hon spelade säsongen före, kan ha fel där men då tar jag det.

 

Daniel Gidske Mullsjö AIS, var riktigt lovande och mycker seriös med sitt innebandyspel och när jag va tränare i Norska Sveiga 2006/2007 fick han lite då och då som 14 åring vara med o träna med oss. Året efter tränade han regelbundet med seniorlaget och han fick som 15-16 åring debutera i Elitserien men spelade div 2 matcher regelbundet och med tanke på att han är en grymt bra back i världens bästa liga och spelar slutspel med Mullsjö och är gjuten i Norges landslag, att han började träna och spela med seniorer tidigt lär det inte direkt skadat honom snarare tvärt om.


Kine Hedlund Eriksen även hon Norsk landslagsman (landslagskvinna) debuterade som 15 åring i Mållös Grei och var med i Norska landslaget redan som 17 åring.

 

Johanna Olsson IBK Vänersborg, kom som 15 åring när jag tränade damlaget i div 1 ifrån Grundsund där hon spelade som senior redan året före och tog en startplats och var en av de bästa spelarna i truppen, otroligt jämn och stabil spelare. Hade en otroligt bra utveckling sitt första år i div 1 och hade reglerna stoppat henne hade hon stått still istället i utvecklingen.

 

Tobbe Lindström i Salem spelade div 2 som 14-15 åring och div 2 stockholm håller mycket hög klass.

 

Ni som läser kan säkert komma med 100 andra, så det jag vill komma till är, stoppa inte 15 åringar, alla är olika och har olika förutsättningen men sätt inga käppar i hjulet för de som behöver utmanas.

 

Så nästa gång någon kommer på något "smart", tänk på att alla föreningar har olika förutsättningar och ha inte så bråttom med att lägga in massa paragrafer för detta hjälper inte föreningarna utan stjälper. 

 

Tack för mig

 

David Karlsson

Eldsjäl inom innebandyn och involverad i en "småklubb" med mer än 10 års tränarerfarenhet

 

 


Kommentarer
Postat av: Filip

Funderar på det här med B-licens. Kan man inte bara lösa Seniorlicens för de som är unga istället och ta den högre kostnaden? Har inte lyckats hitta någon info om det?

Svar: ingen aning om det, men detta förslaget är riktigt uselt i alla fall.
David Karlsson

2015-06-16 @ 22:03:41
Postat av: Filip

Beka var väl typ 13 när hon debutera i Vänersborg :)

Svar: säkerligen.
David Karlsson

2015-06-16 @ 22:05:03
Postat av: Svante

Du lever i en drömvärld. Att herr-spelare i SSL skulle tjäna 10-40000:-/månad är verkligen ingenting man utgår ifrån. Dessutom tycker inte jag det är konstigt att herrspelare i SSL får mer betalt av sina klubbar än damer. Publikintäkterna på en match är minst tre gånger så stora herr jämfört med dam.

Svar: Om du läser skriver jag att vissa gör det, inte fan åker finnarna till Helsingborg för under 20 000 i månaden, tror knappast Rudd fick mindre heller. Hört från engagerade folk i SSL att de siffrorna stämmer. Kan bara gissa på AIK spelarnas kontrakt före de hamnade i ekonomisk knipa.

Självklart ska herr SSL spelare ha mer betalt om deras lag drar in mer pengar via sponsorer och publik osv, solklart om du frågar mig men det var inte det jag pratade om, verkar som du inte läst så noga.
David Karlsson

2015-06-17 @ 21:55:35
Postat av: Snälla lilla David

När skall du fatta??
Tyvärr är du så grovt småstadsformad att du inte ser den större bilden.

Svar: Kanske stämmer som du säger men om du öppnar ögonen kan du nog se att på tjejsidan speciellt så blir detta tufft för många klubbar och i långa loppet kan vi tappa ännu mer damlag på detta. Se på de nya damlagen i västergötland, Alingsås, Falköping, hade regeln funnits idag hade inget av de lagen startat upp...
David Karlsson

2015-07-12 @ 00:34:42
Postat av: Anonym

Såg att du var på plats i Smögen i helgen. Berätta vad du tyckte! Gärna ang. damerna

Svar: Hej! Stämmer, varför vara anonym, kom fram o säg hej nästa gång. :)Ska helt ärligt säga att jag bara såg en dammatch, Fristad mot Telge. Telge var klassen bättre, starkare fysiskt och bättre bollteknik och passningsspel. Fristads målvakt har jag alltid gillat, Sofia Blixt, skulle nog säga att utan tvekan är hon den bästa dammålvakten i Västergötland, jag har i alla fall ingen som kommer i närheten. Men de unga Fristadtjejerna behöver jobba på att bli vassare på mottagning av boll i fart då de inte kom i hotfull position tillräckligt fort.Nu mötte de ett bra lag i och för sig men om de ska nå div 1 måste de förbättra det, springa var de bra på men det räcker inte långt.Saknar faktiskt att vara damtränare. :) Man kan påverka så mkt mer där än i ett herrlag.

Hmm jag såg förresten en dammatch till när jag tänker efter, kan det ha varit Landvetter tro, ljusblå tröjor, kommer inte ihåg så mkt av den matchen i alla fall. :)
David Karlsson

2015-07-28 @ 12:38:16
Postat av: Niclas

Hej, jag är med som tränare i ett tjejlag för 14 åringar i fotboll. Vi är helt inne på motsatt linje. Jag imponeras inte av att 14 -15 åringar får spela med A-lag. I fotbollen blir ju problemet att tjejerna slutar när dom är 18 för då kan de ha spelat 3 säsonger i A-laget redan. Nej, håll ihop gänget med motiverade grejer på sidan om och få dom att få uppleva att spela i ett juniorlag med sina kompisar. De kan få prova på och träna med Damlag vid 16 tidigast.

Svar: Ja men fotboll är en mycket mycket större sport till antalet utövare än innebandy, det som inte ni fattar är att i småortsklubbar på landet är det viktigt att ha dessa unga spelare för annars får man inte ihop lag.
David Karlsson

2015-09-01 @ 08:39:07
Postat av: Niclas

Hej, visst är fotboll en större sport och mycket mer fysiskt som gör att en 14 åring inte ska vara med ett A-lag och träna pga jättestora skillnader i fysiken mot en som är 25 till 30 år. Ser en liten skillnad mot innebandy men inte mycket. Sen fattar jag inte vad du menar med argumentet med småortsklubbar? Jag är själv från en småortsklubb och hållit på med en sport som bandy, vi hade inga problem att både ha 16 årslag och juniorlag, sen klev vi upp i ett A-lag vid junioråldern (de som var bra av oss). Fotbollslaget jag är med i nu är i allra högsta grad en småortsklubb. Sen förstår jag ju att om ni nu har problem att få ihop lag så blir det frustrerande att de inte då får spela med de äldre, men har ni lag för ungdomarna så är det bättre att dom är med där. Det finns många program på svt om detta.

Svar: Absolut men varför ska ett förbund bestämma då alla fall är unika, att ha rekomendationer är en sak. Det jag syftade mest på är ju tjejsidan, finns knappt några äldre flicklag kvar i distriktet.
David Karlsson

2015-09-04 @ 07:17:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0