Domare berör alltid!

Klart är i alla fall en sak, domare berör, det handlar inte om i vilken sport utan det ska diskuteras domarnivå inom alla idrotter.

Är det tabu att säga att en domare eller domarteam är dåliga? Nej absolut inte, men det ger ju inte så mycket, jag tycker det är bättre att vara konstruktiv om man ska diskutera med ett domarteam efter match. Ska dra ett exempel från ifjol.

Vi hade mött Täby borta i en match som var snäll men blev grinig och ful efter hand. Då mitt lag fick klart flest utvisningar var jag inte nöjd med domarparet och efter matchen så ville jag diskutera lite med dem. De sade helt okej kom upp till domarrummet så kan vi prata lite. Efter några minuter gick jag upp och pratade i ca 15 minuter och vi båda lade fram våra åsikter och det var bra att kunna "rensa luften".

De förstod mina synpunkter och jag deras för visst kan man inte se allt som domare och det är ett mycket tufft jobb det ska ni alla veta som aldrig dömt tidigare utan är läktarexperter och sågar domare som missar offside mm i fotbollens championsleague osv. På tv är det solklart offside men inte i verkligheten, det är jävligt svårt. I alla fall åter till den matchen så var jag positiv nästa gång jag hade domarna och de var positiva till vårt lag, då menar jag glada och trevliga och inte sura för att vi hade en meningskildaktighet matchen före. Det är också viktigt att ledare som vill diskutera med domarna kan göra det på en normal nivå, tyvärr klarar inte alla av det.

Det är också kul att då jag haft bloggen i ett antal år, tror det är 4 ungefär så har jag vart tränare i kanske ett 30 tal matcher som alla gällt otroligt mycket från gamla div 2 herr (div 1 nu) till div 1 damer, en hyggligt hög nivå där det är jävligt viktigt med resultat ska ni veta och där domare har mkt press på sig. Jag har under de 3 säsongerna varit nöjd med domarna ungefär 70 % av fallen, tyckt de vart okej 15 % och missnöjd 10 % och jättemissnöjd ca 5% av gångerna.

Alla gånger ifjol då jag berömde domarparen har alla som läser visst glömt av verkar det som för om jag någon gång skulle skriva att ett domarpar var dåligt så kommer de fram med en snabb kommentar ja men du klagar ju alltid själv. Gör jag verkligen det??? Knappast, men det är alltid kul att kasta lite skit på någon som vågar stå för saker med namn, det är lättare att skriva någon kommentar till signaturen "pelle" eller något annat idiotiskt. Jag vill hylla alla domare som vågar vara just domare då det är ett jävligt otacksamt jobb, gör de ett bra jobb får de sällan credd för det, själv så försöker jag faktiskt berömma dem.

Jag har roat mig med att läsa igenom fjolårets matchreff där jag som tränare gav lite feedback till domarparen efter varje match för varför kan man inte göra det? Det hör liksom till om man gör det på ett städat sätt.

Tar ett litet axplock från domarkritiken ifjol. Ni kan själva scrolla månad för månad om ni tror jag hittar på detta från 2010. Så här skrev jag de 4 första matcherna.

Premiärmatch mot Skattkärr (vinst 6-3)

Måste även berömma domarparet Mikael Olsson och Per Pettersson, de syntes aldrig och man tänkte inte på det förrän efter matchen att domarna hade ju röda tröjor på sig och inte de vanliga gula. När man inte ser dem så är det ju faktiskt ett riktigt bra betyg, domare ska inte synas utan få spelet att flyta på och det var exakt vad det gjorde, tror även Skattskärr håller med mig i det.

Match nr 2 mot Hagfors (förlust 6-3)

Måste även berömma det UNGA domarparet som lät spelet flyta på bra och tillät en hel del kropp, kunde inte vara mer nöjd med domarna och det är ju så att även om man förlorar eller vinner så ska man kunna vara objektiv och även i en besvikelse kunna uppskatta "de röda" som gör ett jättebra jobb. Andreas och Henrik Jansson heter domarparet och det kanske till och med är så att de är bröder, skulle kunna tro det, men riktigt roligt med lite för mig "nya" unga domare som är på väg uppåt.

Match nr 3 inget alls om domarna, kommer inte ihåg vilka som dömde heller.

Match nr 4 Hässelby borta (förlust 3-2)

Vill även berömma domarparet som bestod av 2 unga domare en tjej och en kille som var glada och tyckte det var roligt att vara domare, deras glädje smittade av sig och även om det var något domslut man inte höll med om så är jag nöjd i det stora hela. Domarna heter Parya Rad och Hampus Sethfors från stockholms området. Tycker domarna i år är bättre än ifjol då nivån var ruskigt ojämn, i år är det mer jämn nivå och det uppskattas från alla håll.

Ja om ni orkat läsa allt så kan ni nog se att jag ABSOLUT INTE är någon domargnällspik, men då och då kan det hända att man är missnöjd och då ska man kunna skriva det på ett konstuktivt sätt också. Tack för idag.


Kommentarer
Postat av: Domare

Jag och min kollega har själva fått kritik från dig på bloggen och tycker det är helt okej då det varit en bra nivå på kritiken och inget konstigt med det.

2011-10-04 @ 23:46:13
Postat av: Andreas

Hej, när jag skriver mina reff så skriver jag alltid också lite om domarna, klart det ska stå om de vart bra eller dåliga det är ju en viktig faktor i innebandyn. Håller med om att det ska vara konstruktivt. Bra blogg för övrigt och kul att någon vågar stå för sina åsikter.

2011-10-05 @ 13:44:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0