Läktarskandaler som kostat liv i onödan!

I Turkiet är människorna lite "känslosamma" när det gäller idrott och när Fenerbache spelade sista ligamatchen så hade en seger räckt för ligaseger men när de bara spelade oavgjort så tappade dem guldet då värsta konkurrenten vann sin match med 2-1. Det speakern gör då är att basunera ut att den matchen slutat 2-2 och turkarna blev galna av lycka och stormade planen. När det väl gick upp ett ljus för dem att de blivit lurade så eldade de upp delar av läktaren och började gå amok. Inte smart kan jag säga, presidenten hade enligt aftonbladet slagit ner speakern och sedan gett honom sparken.

När jag tänker på detta så kommer jag att tänka på en Europacupfinal mellan Liverpool och Juventus 1985 som jag såg på TV när jag var runt 11 år. Då några engelsmän (huliganer) hade tagit sig in på italienarnas läktare och började gå loss och kasta saker och slåss, det slutade med att 39 människor dog och ca 400 skadades.

En sekvens jag aldrig kommer glömma som jag inte borde sett när jag bara var 11 var när ca 15 poliser blev jagade av 50-80 engelsmän och de backade bakom en dörr men en stackars polis råkade bli kvar och han blev sparkad och slagen av engelsmännen men som tur var så kom poliserna på det och fick upp dörren och kunde dra ut honom annars hade han blivit ihälslagen efter noter, sjukt hur människor kan bete sig så egentligen.

Detta går att hitta på internet om det.

Läktarkurvan var uppdelad i två sektioner varav den vänstra var reserverad för Liverpools ståplatspublik. Den högra sektionen var reserverad för neutral publik. Dock hade massor av italienska fans kommit över biljetter samt en minoritet britter.

När så bråk utbryter mellan Liverpool- och Juventusanhängare rivs det tunna stängslet som avgränsar de båda sektionerna varefter flera hundra Liverpoolanhängare attackerar den högra läktarsektionen. Panik uppstår då tusentals fans, majoriteten Juventussupportrar, försöker undkomma bråken. Den stora folkmassan pressas mot en mur vid läktarens sida, varvid den till slut kollapsar och 39 människor dödas i kaoset. 33 italienare, en fransman, fyra belgare samt en nordirländare avlider. En person till avlider några månader senare. Knappt 400 personer skadas.

Efter att tragedin ägt rum startar uppretade Juventussupportrar kravaller i den andra stadionkurvan och gör upprepade försök att ta sig över till engelsmännen, försök som dock slås ned av polis.

Trots tragedin spelas finalmatchen två timmar försenad, och Juventus vinner med 1-0 efter mål på straff av Michel Platini.

Den brittiska fotbollsorganisationen FA stängde efter katastrofen av sina egna lag från europaspel i fem år, vilket många hävdar endast var en åtgärd ämnad att undkomma ännu hårdare bestraffning från den europeiska organisationen UEFA.

1989 sade Juventus fans att det finns en gud då Liverpool själva blev drabbade då de i en Fa cup match skulle spela mot Nottingham Forest och de inte hade fått så många biljetter som de velat, då matchen spelades på Hillsborough i Sheffield (wednesdays arena). Då hade trycket vart så stort att folk tryckt sig in ändå och polisen förlorat kontrollen och flera tusen vällt in som inte fick plats. Så här går att läsa om det. på 20 årsdagen 2009.

Ska jag vara ärlig så tror jag också på Karma men tyvärr så i detta fallet var det ju oskyldiga som drabbades och inte de som var våldsmakarna 4 år tidigare.

20-årsminnet av Hillsboroughkatastrofen högtidlighölls i dag i Liverpool, Nottingham och Sheffield. Bland annat slog kyrkklockor i Liverpool klockan 15.06 lokal tid för att markera tidpunkten då matchen bröts.

Det var några minuter in på FA-cupsemifinalen 1989 mellan Nottingham Forest och Liverpool som 96 supportrar klämdes ihjäl mot stängslet bakom Liverpools mål på Hillsborough-arenan i Sheffield. De flesta var Liverpoolsupportrar som okontrollerat pressades in på den överfulla läktardelen.

- Trycket på folks ansikten när de pressades mot stängslet gjorde skåror i ansiktet, i deras skinn, beskrev Bruce Grobbelaar, Liverpools målvakt som förgäves försökte uppmärksamma behöriga personer på katastrofen bakom hans mål.

På onsdagen slog klockorna i Liverpools båda katedraler exakt klockan 15.06 lokal tid för att markera tidpunkten när matchen bröts. På hemmaarenan Anfield Road samlades anhöriga för att minnas de döda. En klocka klämtade samtidigt som de dödas namn lästes upp innan man höll en tyst minut. Även i Nottingham sänkte sig tystnaden.

Yngst av dem som dog var 10-årige Jon-Paul Gilhooley, kusin till nuvarande Liverpoolkaptenen Steven Gerrard.

- Tiden har gått, men såren kommer aldrig att läka och fansen kommer aldrig någonsin att glömma, sade Gerrard i veckan.

En av Englands ledande civila domare, Peter Taylor, fick efter katastrofen i uppdrag att undersöka varför tragedin inträffade och se till att det inte kunde hända igen. Han flyttade kritiken, som var riktad mot supportrarna, till polisen som inte skött sitt jobb.

På hans förslag togs också alla stängsel ner och alla ståplatser byggdes bort på alla arenor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0