Domarkollen i Västergötland, Vad tycker klubbarna i div 3?

Efter en diskussion på flera internetsidor så har jag hört att många tycker domarna i Västergötland håller en dålig nivå gjorde jag en undersökning av distriktets div 3 tränare vad de tycker om domarna.
Det ger ju inget att bara skriva att domare är kassa i diverse forum, bättre att ta lite konstruktiv kritik och lära av det.

Klubbarna får chansen att tycka till på en enkel fråga vad de ger domarna i betyg på en skala 1 till 5 och om något kunde förbättras vad kunde det vara. Kommer också fråga vilket eller ev vilka 2 domarpar som de anser vara bäst.

Så här tycker de ,har ringt och frågat tränarna från div 3 för att se vad de tycker om domarnivån i år och vad som ev kan förbättras.

Tanken med undersökningen är att domarna ska kunna dra nytta av feedbacken och kunna bli ännu bättre, betyget säger att de flesta tränarna är ganska nöjda när det sånär hamnade på medelbetyget 3 men självklart vill väl domarna få högre betyg nästa år kan jag tro och då bör man jobba med det klubbarna nämner nedan.


Följdfråga har varit VAD kan bli bättre, och om ni kan gärna förslag på hur kan man göra det bättre?

Vilket eller vilka 2 domarpar tycker du varit bäst i årets serie?


Snittbetyg från 11 tränare den 12e kunde inte ge ett rättvist betyg för det varit ojämt från match till match.

2,72

Så här sade tränarna, varje förenings ord med en tom rad emellan i en slumpmässigt vald ordning från alla 12 klubbarna i div 3.

Vissa domare kunde bli bättre på att prata med spelarna både vid avblåsningar och under spelets gång för att riskillimera och man får mer förståelse för varför det blir domslut och en mer positiv anda på plan. Viktigt att man tänker på att man får de domarna man förtjänar att man själv faktiskt inte spelar i elitserien.   

Önskar en bättre dialog och att man ska få reagera och kunna diskutera lite mer med domarna. Läsa spelet med fördelar bättre.

Först och främst att han som är domarbas, han ska inte själv dömma. Du ska ju kunna så skicka in en skriftlig skrivelse om vi är missnöjda med något och det fungerar inte idag. Inställningen på domarna kan bli bättre på vissa domarpar. Mer observationer på domarparen.

Dels inte ha samma domarpar så ofta, vi får i princip samma domare hela tiden. Satsa på och utveckla unga domare. Ha utbildningarna mer lokalt för domare för alla har inte körkort osv. För ojämn nivå även ojämnhet inom domarparen. Vissa domarpar är för dåligt tränade.

Ha ett faddersystem, där de äldre domarna får igång lite mer yngre. Få igång en domarklubb.

För stor skillnad mellan div 2 och div 3, man får göra om spelet när man åkt ner en serie. Ge domarna mer coaching gärna ta in en förbundscoach som kan komma med tips och idéer. Mer konsekventa under matcherna, dömma lika åt båda håll.
Vill ha mer ödmjukhet från domarparen så det blri mindre hets från spelare.


Sammarbetet på planen, domaren på fel sida blåser mycket på den andre domarens område. Överlag har domarna blivit bättre i år mot något år tillbaka.

Det är för ojämt, för olika i bedömningar, bättre att prata ihop sig och dömma på samma nivå, man vet inte från match till match. Generellt sett vill jag ha en lite högre nivå för det är endast ett fåtal domarpar som har en bra nivå.

Jag tycker det finns en del domarpar som håller riktigt hög klass men sedan finns det några par som inte alls håller div 3 klass, det som saknas är spelförståelse så spelet flyter på bättre. Nivån kan variera otroligt från match till match.

Få upp jämnheten på domarparen och bedömnigarna under matchen så det döms för samma i hela matchen.

Först och främst är ju domarna som dömmer div 3 inte fysiskt starka, de hänger inte alltid med i händelserna på planen. I början av matcherna blåses det mer och i slutet mindre och det kan vara att domarna blir trötta i slutet av matcherna. Bli mer konsekventa med fördelar.

Nivån är för ojämn mellan domarparen och även inom paren.


Bästa domarparet har följande domarpar fått rösterna enligt följande:

Ola Johansson & Thomas Trygg 5 st röster!

Martin Jonsson och Jonas Gustavsson
5 st röster!

Mattias Furbo & Sven Persson 2 röster!

David Persson & Harri Tjäder 1 röst!

Mikael Magnusson & Daniel Levinsson 1 röst!


Någon pajkastning är det inte tala om på denna bloggen så kommentarer om att domare är kassa osv som andra internetsidor skrivit kommer inte publiceras däremot konstruktiva kommentarer med ett namn som avsändare är helt okay.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Domarkvalitén i Div 3 är hemsk. Just bristen på spelkänsla och förståelse för spontana reaktioner lyser igenom något fruktansvärt.Kommunikationen domarna emellan är stundtals obefintlig vilket ofta leder till att nivån på de båda varierar kraftigt. Har också märkt att det oroväckande ofta förekommer att domarna dömmer flera matcher efter varandra och enda "uppladdningen" mellan matcherna är en snickers o en cola i speakerbåset mellan matcherna.Man kräver att spelarna är förberedda och alltid gör sitt bästa; samma sak borde vara en självklarhet för alla domare.Till sist tycker jag mig också märkt att det i lägre divisioner mkt ofta finns en i domarparet som lider utav någon form utav mindervärdeskomplex. Detta visar sig genom en sorts njutning utav att vara den som "bestämmer" och att denne då tar en slags diktatorisk ställning i matchen. Behöver väl knappast påpeka att detta sällan är en succé...I all denna kritik vill jag dock passa på att skicka en passning till domarna i Elitserien, ettan och i vissa fall tvåan; ni har förbättrat er betänkligt de senaste åren! Att se en elitseriematch ur domarperspektiv är allt som oftast en behållning då domarna generellt sett släpper på spelat och har en mkt bra kommunikation med spelarna. De tillåter spontana reaktioner men inte mer och sätter en bra nivå som de sedan håller.Tänk om fler domare kunde se fler elitmatcher...

2009-01-18 @ 21:31:04
Postat av: David Karlsson

Håller med dig att det är otroligt lärorikt att se matcher i elitserien, div 1 & 2 och kolla lite på domarna. Skriv gärna ditt namn nästa gång, men bra åsikter.

2009-01-18 @ 21:49:36
URL: http://innebandydavid.blogg.se/
Postat av: till david

hade gärna skrivit mitt namn, men då hade jag ju inte kunnat kliva ut på en innebandyplan igen ;)

2009-01-18 @ 23:00:27
Postat av: David Karlsson

Är det så. Okay vi skiter i det då. :)

2009-01-18 @ 23:02:22
URL: http://innebandydavid.blogg.se/
Postat av: Sussi

Det går alldeles utmärkt bra att skicka in skrivelser till förbundet om domare. Skrivelser tas upp i styrelsen o går därför inte obemärkt förbi. Håller fullständigt med om att nivån inte är till belåtenhet. Ofta tyvärr långt därifrån.

2009-01-19 @ 21:53:52
Postat av: #77

Domarstandarden är alldeles för dålig, det är ett som är sant. Bland exempelvis Boråsdomarna skiljer det för mycket i nivå och några som dömmer exempelvis div 3 klarar inte av detta alls, hänger helt enkelt inte med i spelet. Vissa domare saknar också ödmjukheten helt. Fler borde se på matcher på högre nivå hur det VERKLIGEN FUNKAR!

2009-01-19 @ 23:24:38
Postat av: STEFAN ANDERSSON

BRA att någon äntligen vågar lyfta ämnen. Lte för mycket tyst om detta med domarna anser jag, det är nästan så man tycker att de hålls bakom ryggen. Om spelare skall kunna anmälas för att de sköter sig illa skall också domare också kunna anmälas om de inte sköter det dessa ska. Kanske dags att spelare och domare möts innan säsong och talar m för varandra vad som krävs av varje part!

2009-01-19 @ 23:31:14
Postat av: M.Svensson

Tycker det är kul att du vågar tycka till lite David, eller rättare sagt ta upp det som alla vill men ingen vågar, detta med risk för att bli sågade av en del personer. Hade förslag för flera år sedan på att ledare och tränare skulle träffa domare inför säsongerna varje år och samtala och tycka till, viktigt tycker jag. Alla måste kunna säga sitt och man skall kunna bemöta varandra på en god nivå. Då vet alla vad som sedan gäller. I år har man hört att föreningarna tycker att kvalitén är riktigt dålig från många domarhåll och det kan vara bra att också domarna får reda på att föreningarna faktiskt tycker detta. Tror egentligen att det är mer positivt än negativt att man faktiskt får tycka till om domarna med, man hör ju hela tiden hur många faktiskt bedömmer oss ledare och spelare hela tiden. Bra initiativ av denna bloggtext, viktigt att detta kommer ut! Hoppas nu bara att många domare kan ta detta på ett bra sätt och utveckla detta till något bra, och inte att man blir förbannad och tar åt sig och ser et som kritik, vilket man endast gör i och för sig om man känner skuld eller inte läst all text riktigt. Säger det igen, bra text David!

2009-01-20 @ 00:05:32
Postat av: Anonym domare

Anser att det är bra att frågan lyfts då vi som domare behöver veta hur ledarna egentligen uppfattar oss. Känslorna är faktisk ibland att de kanske har belägg för sitt tyckande. Bra om vi kan få ett större samarbete mellan domare och lagen.

2009-01-20 @ 12:22:53
Postat av: David Karlsson

Anony domare, precis det jag menade med undersökningen, att vi domare kan lära av det och närma oss klubbarna så de uppfattar oss ännu bättre.

2009-01-20 @ 13:46:58
URL: http://innebandydavid.blogg.se/
Postat av: Björklund

Mycket bra ämne!Efter ett par år i div 1 och 2 har man haft ganska många av dagens elitdomare. Det finns ett före detta domarpar som alltid har imponerat på mig med sin fantastiska kommunikation gentemot spelarna. Till och med en f.d spelare som jag (läs gnällspik) blev riktigt glad när jag träffade på Jonas Einarsson och Håkan Grahn-Gustavsson. Tyvärr dömer inte Einarsson på elitnivå längre.Tror även att domarparet Ola Pettersson/Daniel Skoog skulle kunna bli framgångsrika om Skoog bara kunde tagga ner lite, enligt mig skapar han ibland konflikter. Men dom har framtiden för sig.Däremot finns det ju ett par domare som borde ha lagt av för länge sen, framför allt inom Göteborgsområdet. Men jag väljer att inte nämna någon här...

2009-01-20 @ 18:24:55
Postat av: Joakim

Mycket bra skrivit, och bra att någon tar tag i en test om domarna, detta skulle behövts genomförts för länge sedan. Nu är den gjord och man kan hoppas att domargruppen i Västergötlands tar åt sig av denna, för det kan bara vara positivt att resonera om det utfall som blivit. Fast frågan är om de är så ödmjuka?

2009-01-22 @ 15:06:06
Postat av: Undrande!!

Hur kan det vara 14st röster när det är 12st lag??

2009-01-31 @ 09:13:49
Postat av: David

Jo för att lagen fick uppge ett eller 2 domarpar, några tyckte att 2 par var jämnbra och båda fick då röster.

2009-01-31 @ 11:41:57
Postat av: Kenth

Mycket bra ämne du tar upp David, men tyvärr är det så att detinte får pratas om nivån, för då blir vissa domare stötta och kan man inte tåla kritik så ska man nog tänka över sin situation. Har varit ledare och domare i flera år och kommenterade detta med fysisk standard när jag sjäv dömde men det var inget som man skulle prata om. la där för av för det kändes som vi inte var seriösa, skall säga att detta gäller givetvis inte alla domare, men tyvärr dom som bestämmer. Domare som kan prata och förstår spelet har alltid spelare och ledare med sin även om man gör misstag.

2009-01-31 @ 19:28:06
Postat av: David

Håller med dig, man måste tåla konstruktiv kritik det är ju trots allt av det man lär sig.

2009-01-31 @ 19:41:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0