Påsken närmar sig, men varför firas den?

Denna veckan började med att det var skillnad på trafiken i Göteborg, för en gångs skull slapp man köa på vägen till kontoret, tänk om man alltid slapp köerna vad gött det hade varit.

Diskuterade religion med en ny kollega på jobbet idag, vill inte gå in på allt som sades men det är nog bra för många att religion finns. Det får nog många att må riktigt bra. Tyckte min kollega hade en bra tanke med att vara "kristen" handlar inte om att vara som alla andra "kristna" utan att ha sin tro och göra det man själv vill, om man dricker eller gör något annat som folk tycker är "okristet" har ingen betydelse, man ska inte dömma andra för vad de gör, ser ut osv, bra budskap i alla fall.

Påsken firas ju faktiskt i de flesta delar av världen för att minnas Jesus korsfästelse och hans uppståndelse men det är ju något de flesta av oss kanske inte tänker så mycket på när man käkar påskmiddag.

Lite kort historia om vad dagarna betyder och varför man firar dagarna.

På skärtorsdagen firas att Jesus instiftade nattvarden. Bakgrunden var att Jesus den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Namnet kommer av "skära" som förr betydde "rena", vilket syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före deras sista måltid

På långfredagen firas ofta korsvägsandakt till minne av Jesu lidande. Gudstjänsten är ofta förlagd till klockan tre på eftermiddagen då det var vid den tidpunkten Jesus dog (den nionde timmen).

Påskafton är i den kristna traditionen en "tom" dag. Kristus ligger i graven, och lärjungarna sitter inlåsta i rädsla för dem som avrättat honom. Inga gudstjänster firas i kyrkan denna dag. Istället väntar man till påsknatten för att fira Kristi uppståndelse.

Påskdagen är den kristna kyrkans största dag. Då uppstår Jesus efter att ha dött och begravts på långfredagen. I en del kyrkor inleds firandet med en påskmässa mycket sent på påskafton. Oavsett tidpunkten uttrycker påskdagens gudstjänst en stor glädje. Sex ljus, påskliljor och glädjefärgen vitt på textilierna visar att mörkret vänts till ljus och långfredagens lidande till jubel. När texten om Jesu uppståndelse läses tänds ett stort påskljus som en symbol för den uppståndne. Det brinner i varje gudstjänst fram till Kristi himmelsfärds dag.

Gudstjänsten på annandag påsk har samma fest- och glädjeprägel som på påskdagen. Det gäller även följande söndagar fram till Kristi himmelsfärds dag.

Det var en liten parentes på den vanliga innebandybloggen som återkommer inom kort. Glad påsk till alla!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0