Matchreferat: IBK Alingsås-IBK Vänersborg

Fredagkväll och mörkt ute, dags för ett av de hetaste västgöta derbyna, med ett SSL domarpar (Haglund & Agustsson) på planen som stod för en bra insats.

Period 1.Man hinner knappt bänka sig förrän gästerna gör 0-1, målet kommer lite oturligt för hemmalaget när John Axelbergs klubba går av och han måste byta och backarna kommer lite ur position, då ställer gästerna om när duktige målvakten Anders Nilsson kastat till unge Fredrik "Linkan" Lindqvist som inte gör något misstag utan sätter bollen i mål på ett friläge. 0-2 kommer efter ca 3 min genom Lars Loodh mera känd som Karlsson som han förr hette då han bombade in mål i Vänersborg. Vänersborg pressar och stjäl bollen och Andreas "Ante" Johansson tar bollen bakom mål och serverar Loodh. 0-3 kommer bara 2 minuter senare efter ca 5 minuter genom brorsan Niklas Johansson som drar till från kanten, ett mycket hårt skott. Alingsås känns inte med i matchen alls, gästerna spelar på få touch och skapar mycket chanser.
Vänersborg spelar med "Ante" på sniken i sitt klassiska 2-2-1 system (som de gjort sista 10 åren) och Alingsås sätter 2 backar på honom så han ger övriga Vänersborgare större ytor.
11.53 kommer 0-4 genom Tobias Andersson, en brytning från gästerna som är lite halvmisstänkt frislag, i alla fall vill hemmaspelarna ha det men domarna kändes säkra på sin sak. Vänersborg satte sin spelvändning kliniskt. Alingsås radar upp en del chanser men Nilsson i bortakassen är grymt bra, inga stora rörelser men han tar det han ska och lite till, Axelberg skjuter en del men får inte utdelning.19.59 får Vänersborg en utvisning och Alingsås får en chans att bättra på siffrorna i nästa period. Första perioden är klart gästernas, de spelar snabbt och mycket på en touch men ska tacka sin målvakt för att de har 0an intakt.

Period 2. Alingsås får utdelning som de så behöver då Axelberg får en fin pass från Sagré som slår en pass bakom målet snett diagonalt uppåt till Axelberg som dukar in bollen, snyggt mål.5:39 utvisas Bergqvist i hemmalaget och bara några sekunder senare åker Loodh i Vänersborg ut, spel 4 mot 4 och sen får Vänersborg en avvaktande utvisning men de tar inget snabbt avslut utan letar läge och det kostar dem ca 20 sekunder kortare 5 mot 3 läge, där bode dem gett gästerna bollen om de inte kunnat ta snabbt avslut för de 20 sekunderna var ju guld värda, nu blev det bara 17 istället. Lagen fick varsin utvisning till i perioden men inga mer mål kom, Axelberg hade ett grymt skott som Nilsson i VBG räddade med en hand uppe i krysset, sjuk räddning, även Kjell i Alingsås gör några grymma räddningar i Alingsås boxplay när gästerna hade en dubbelchans från 3 m.  Perioden slutar 1-0 och 1-4 inför sista. Lite kul att den levande legenden Mattias "Bolarn" Boström (nr 11) kommit in, killen som hållt upp i 5 år och varit med som materialare har tränat upp sig och senast jag såg honom så gjorde han över 50 p när Vänersborg var i toppen av div 2.

Period. 3 Pang 43 sekunder kommer 1-5 riktigt bra spel av gästerna, snabba passningar och ett bra skott lågt av Niklas Johansson ass från brorsan Ante. Nu känns det nästav avgjort. 2 min utvisning på duktige backen Peter Jonsson hos gästerna och Alingsås får en chans att komma tillbaka och Andreas Glännbro tar skott själv denna gången och det gör han rätt i efter 11 sekunder av pp så sätter han bollen lågt vid stolpen från sista position och gör 2-5 efter 2.52. 3:56 smäller det igen 3-5, ett turmål där Christoffer Bergqvist skjuter på Nilsson från ganska dålig vinkel och bollen tar via Nilsson i mål.
Unge Tobias Andersson gör en snygg grej då han chippar bollen över Sagré och kommer fri och tar ett bra avslut men Kjell gör en bra räddning. Kanonchans när Johan Andersson hittar Bergqvist på bortre stolpen som får öppet mål men bollen går stolpe ut, tung miss för Alingsås. Ännu en bra chans för unge Tobias Andersson i Vänersborg som skapar en dubbelchans där han tar sin egen retur och den går i stolpen, Andersson imponerar mycket på mig.
Bergqvist får sin revanch när han efter 14.18 bågar och håller i och letar lucka och hittar den lågt vid bortre. 4-5 nu och 6 minuter kvar.
15:34 pp för Alingsås när Niklas Johansson åker ut för hands, inte så bra läge att ta en sådan utvisning. 15:53 kommer en repris av hemmalagets första mål och återigen är det tungskjutande Axelberg som avslutar denna gång assisterad av Sernlid i pp, dåligt av gästerna att inte vara med på noterna för Axelberg var sopren precis som förra gången.
Alingsås känns nu hetare, spelet böljar fram och tillbaka nu. Sista minuten och skott i ribban 19:34 för Alingsås. Niklas Johansson spelar snabbt upp bollen till Ante som lägger den till en frilöpande Mattias "Bolarn" Boström som var iskall när han fintar ett par skottfinter och drar en backhand rätt upp i nättaket, sjukt snyggt och hur iskallt som helst av denne levande legend.
Tungt, tungt för Alingsås som gjort en heroisk upphämtning när de gick från 1-5 till 5-5 och var ett ribbskott ifrån att vinna med 6-5 men sådan är idrott ibland, grymt kul match att se, bästa jag sett i år, tror de flesta som var i Nolhagahallen håller med mig. Mycket credit till gästernas coacher som vågade släppa in Boström i slutet när han inte spelat mer än ett fåtal byten, fingertoppskänsla helt klart. (Ska försöka lägga upp bilder från matchen när jag hittar kablarna)

Matchen 3 bästa spelare:

+++ Anders Nilsson, målvakt i Vänersborg, grymt bra och även 1 ass.
++  John Axelberg, back i Alingsås, 2 mål och bra spel.
+    Andreas "Ante" Johansson, Forward i Vänersborg, framspelare till 3 mål och ständigt ett offensivt hot.

Intervjuer med nr 8 i vänersborg, Peter Jonsson.
David: Ni började mycket bra i första och skapade mycket chansar och ägde matchen, spontan känsla efter det?
Peter: Vi ägde första totalt och spelade bra, men sen fall vi tillbaka som vi gjort de andra matcherna och så kommer de in i matchen igen.
David: Det känns som era utvisningar, ni släpper 3 och det känns som ni tar några onödiga, vad tycker du?
Peter: Ja det är några onödiga, vi får vara kyliga nästa gång, de var duktiga i pp, vi hår hålla oss på banan helt enkelt.
David: Det är gött att se att du som är älst på banan håller en sån bra speed, hur håller du dig så vältränad?
Peter: Nej, tja jag håller mig i bra form och väger inte så mycket så har ju speeden kvar.
David: Okay bra spelat & grattis, tack så mycket:
Peter: Tack, tack:

Intervju med nr 11 i Vänersborg, Mattias "Bolarn" Boström
David: Du har ju varit borta från innebandyn ett tag jag har sett dig på bänken några år, var du spelsugen nu?
Mattias: Ja mycket spelsugen när vi gått upp i 2an igen, men jag har ju varit materialare de andra åren, jag har inte spelat på 5 år.
David. Jag såg en match i Vänersborg mot Grums för några år sedan då du gjorde 3 mål och var grymt bra, takterna sitter i ser jag, kan du kommentera målet du gör, hann du tänka?
Mattias: Vi hade tur att deras ribbskott gick över sargen och Niklas Johansson spelade snabbt upp bollen och Ante höll i bra och väntade in mig och jag tänkte bara att jag skjuter inte för han hade gjort några fina räddningar innan när jag var inne så jag fintar skott och drar honom.
David: Kliniskt avslut, snyggt som fan var det, okay tack så mycket gå och fira med gubbarna nu.
Mattias: Tack det ska jag.

Intervju med Alingsås lagledare Frank Pihlström.

David: Ja det måste kännas tungt förstår jag med tanke på sista minuten eller?
Frank: Ja men så här är innebandy, så här är det ibland, ser man det stora hela så hade dem kanske några fler chanser att avgöra även om vi kom igen ganska starkt.
David. Det kändes som eran första period så gick det lite för snabbt, de spelade på få tillslag och ni kändes inte helt förberedda på att de var så bra, var det lite underskattning för att de kommer från div 3?
Frank: Nej, de första 2 målen gick ju klubban av så blev vi en man kort och andra så fick vi ändra i backparen.
David: Sen tycker jag att gästernas målvakt var grymt bra även om han inte gör de här stora räddningarna som Kjelle gör som synd men han kändes som en av matchens bästa spelare, vad tycker du?
Frank: Ja, absolut, han gjorde några grymt bra räddningar, det är ju ofta så att laget som vinner har en målvakt som är riktigt bra.
David: Ja som mot Pixbo var er målvakt riktigt bra. Vänersborg brukar ju vinna i Alingsås och Alingsås i Vänersborg så jag får önska er lycka till i returen längre fram i vinter.
Frank: Tack så mycket.
David: Tack ska du ha för intervjuen.