FA Cup final och minne från fotbollsresan i april 2007.

Det är dags för årets FA cupfinal och i år känns det som en drömfinal. 1an och 2an i Premier League möts. De två giganterna Manchester United och Chelsea. För mig som Chelsea supporter känns det som revanchens timma. Efter att ha haft häng på ligatiteln gjorde Chelsea bort sig mot Bolton där de tappade 2-1 till 2-2.

I samma omgång såg jag Everton mot Manchester United live på Goodison Park i staden Liverpool. Där var det omvänt, Everton ledde i paus med 1-0 och ökade på till 2-0 ganska snabbt i andra halvlek och då kändes det som om Chelsea skulle kunna avgöra på egen hand genom att vinna hemma 2 omgångar senare mot just Manchester United.

Man U. hade i det läget uppträtt mycket lojt och oinspirerat, det kan tros att de hade tankarna på semi-final returen mot AC Milan som de skulle spela bara några dagar senare. Men troligtvis hade Sir Alex Ferguson skrikit i 15 minuter i pausen och efter chockstarten i andra halvled så kom Manchester United igång på allvar, de bytte in Cristiano Ronaldo som visade sig vara en injektion. Upp med Rooney på topp. Han hade spelat yttermitt i första och såg riktigt sur ur och inte alls på hugget (dessutom blivit utbuad så fort han fick bollen). Smith och Solskjaer startade men fick inte mycket att jobba på och hade ungefär en chans på hela första halvleken.

Sen visade Manchester United varför de är ligamästare denna säsong. 1-2 lite turligt i tumult i straffområdet. 2-2 genom O´shea ungefär på samma sätt. Sedan kom kung Rooney och lekte bort Evertons försvar och satte säkert in 3-2 till Man. U. Han hade blivit häcklad av hemmapubliken hela matchen och hoppade förbi klacken och kysste sitt klubbemblem, snacka om personlig revanch för Rooney.
Personligen tycker jag att Evertons fans borde hyllat honom för allt han gjort för klubben, de måste ju förstå att en sån talang vill spela dem stora matcherna och inte spela i en medioker klubb hela sitt liv. 4-2 kom på stopptid då Chris Eagles fick göra sitt första premierleague mål för säsongen och troligtvis hans första någonsin men det är jag inte helt säker på. I samma stund utbröt ett stort jubel på arenan för då bekräftades det att Bolton kvitterat mot Chelsea, de som jublade var den lilla men högljudda bortaklacken som vädrade ännu ett ligaguld.

Det var en grymt kul match att kolla på, jag som verkligen inte är en Manchester fan måste ändå nämna laget med respekt för de har gjort det riktigt bra i år och de visade klassen när de vände 0-2 till 4-2 på mindre än en halvlek. Måste också nämna att det är ganska stor skillnad på ekonomi och resurser hos de båda klubbarna. Evertons arena var av betong och sliten och säkert inte renoverad på över 50 år, lite charmigt i och för sig. Senare åkte vi förbi Old Trafford för det var på väg till hotellet och där kan man snacka skrytbygge. Allt i tip top kondition och mina kolleger som var inne och kollade sade att det var som natt och dag. Jag rekkomenderar att åka och se en engelsk ligamatch för alla er som gillar fotboll.

Nu är det bara att ladda de sista timmarna för kanske den bästa FA cup finalen på många år.
Heja Chelsea nu är det upp till bevis för Mourinhos gäng.
Mitt tips, 3-2 till Chelsea efter förlängning. Målskyttar, Rooney, Giggs, Drogba, J.Cole, Shevshenko (upp till bevis)


Bild på Manchester United´s hemma stadion Old Trafford som tar ca 76 000 åskådare idag. Från början när den byggdes var det tänkt att den skulle ta ca 100 000 (ej sittplatser). Den invigdes 1909.

image8



Nedan en bild på Goodison Park som jag besökte den 28 April i år. Arenan tar ca 40 500 åskådare och när jag var där var det över 39 000. Arenan byggdes 1892. Det spelades semi-final i VM i fotboll 1966 på denna arenan.


image9

Kommentarer
Postat av: Tommy Olsen # 8

Hei David. Hvor lenge har du vært Chelsea fan?
Bare undrer....
#8

2007-05-18 @ 23:48:07
URL: http://www.sveiva.no
Postat av: Hilding

Har du öppnat nu!
Tror på 1-0 till United

2007-05-19 @ 09:38:43
Postat av: David

Hej Tommy! Jag har hållt på Chelsea sedan de köpte in Gullit & Vialli. Tror det var runt 1996 tror jag. Min Chelsea favorit kommer alltid vara den elegante teknikern Gianfranco Zola. Jag kommer göra en artikel om Zola lite senare för att hedra denna fotbollsartist.

2007-05-19 @ 11:48:48
Postat av: Tommy # 8

Lille Zola ja... Han var bra...
Men hva med Tore-Andre Flo??? Eller Flonaldo som han så gjerne ble kalt i Norge under VM '98. Han fikk til og med en egen iskrem. Tror det var sånn båt-is. Haha, han er min store helt, og når han kom til Vålerenga ble jeg overlykkelig.
Som Liverpool supporter siden fødselen må jeg si at jeg ikke hadde stor glede av kampen i går. Men sånn som Mourinho har oppført seg mot Liverpool de siste årene, begynner jeg å hate Chelsea mer enn jeg noen gang har hatet det der tegneserie-laget Manchester United. Mourinho klarer jo ikke å innrømme når han har tapt eller blitt kjempet i senk. "-Vi var det beste laget, Liverpool spiller destruktivt"... Han spiller jo på eksakt samme måte selv med sitt lag.
Men uansett, Gratulerer med seieren i den prestisjefylte FA cupen. Synd det ikke ble noen medaljer som betyr noen
ting i år;-)
Ser frem til onsdagen. Da skal Oslo farges rød, og senere hvit utover natten, men det spørs jo helt da... Alle Milan-supportere burde holde seg innomhus! You'll never walk alone.

2007-05-20 @ 10:32:27
Postat av: David

Ja, Flo var bra han med helt klart.

2007-05-24 @ 18:05:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0