De 10 bästa 80-talsfilmerna!

Har sedan ca 1 v skaffat digitaltv och i och med det har man en hel del kanaler som man inte kollar på men också några godingar som tv4 guld. Blev lite nostalgisk och tänkte att jag ska lista dem bästa filmerna från 1980-talet och det är inte lätt gjort men jag ska göra ett tappert försök. För er som inte var så gamla när de har filmerna var poppis kan jag bara säga följande, hyr dem en regnig dag ni kommer inte ångra er. De filmerna som har uppföljare t ex Star Wars kommer att ligga med på topplistan över i detta fallet 70-talsfilmerna, den bästa filmen i varje trilogi eller hur många det nu är kommer listas annars blir det för mycket uppföljare.

1 TOP GUN (1986)

Har väl sett denna film ett tiotal gånger, filmen som Mel Gibson tackade nej till och istället blev Tom Cruises stora genombrott, i filmen kan vi också se Val Kimler som den coole Iceman och den sexiga Kelly Mcgillis. Filmen handlar om amerikanska stridsflygare som ska bräcka varann i snygga moves i hög fart.
Denna filmen har ett soundtrack som är ett av dem bästa, se filmen och lyssna på musiken.


image50


2 ROCKY IV (1985)

Rockyfilmerna är ju kult men denna är den klart bästa med Sylverster Stallone som boxaren Rocky Balboa som ska försvara sin titel en sista gång mot den omänsklige ryssen Ivan Drago spelad av svenske Dolph Lundgren. Även denna filmen har ett grymt bra soundtrack som är perfekt att höra på när man ska träna inför en viktig match eller ett tufft gympass.
image51

3 BEVERLY HILLS COP (snuten i hollywood) (1984)

Här ser vi Eddie Murphy som polisen Axel Foley och man bara älskar hans speciella skratt. Det är hans klart bästa film, även uppföljaren med samma namn Beverly Hills Cop 2 är också mycket bra och det finns också en trea men den håller inte klassen. Även här har vi ett bra soundtrack med låtar som "Stair it up" och themelåten "Axel F" som gjordes på 3 synthar men som är en kultlåt.

image52

4 KARATE KID (1984)

Denna film mytade uttrycket "wax on wax off" som många skojade om under 1980-talet. Detta är en underbar story om den fattige nyinflyttade killen Daniel Larusso (Ralph Maccio) som träffar den snygga rika tjejen Ali (Elisabeth Shue)och får en tuff behandling av hennes ex och hans karatekompisar. En äkta amerikansk action med mycket känsla och en film som har en av de bästa låtarna som gjorts "youre the best (around)" med Joe Esposito. Även uppföljarna är sevärda men denna första i trilogin är oslagbar.

image53

5 YOUNG GUNS (1988)

Detta är helt klart (enligt mig) den bästa Westernfilm som gjorts. Många bra skådisar gör denna film så att man verkligen får en grym känsla för Billy the kid och hans outlaws. Emilio Estevez spelar Billy och toppnamn som Kiefer Sutherland, Charlie Cheen, Lou Diamond Philips visar vilken grym klass denna film har. Utan att avslöja för mycket vad filmen handlar om så är storyn om Billy the kid och hans gäng som härjade vilda västern men den visar också en schysst sida av de laglösa så man istället tar deras parti och får en grym känsla för filmen. Detta är en film som även dem som inte gillar western helt klart kan gilla skarpt. Uppföljaren förstördes tyvärr genom att den blev gjord som en berättarfilm men den kan vara värd att se.
image54

6 SÄLLSKAPSRESAN (1980)

Denna svenska kultkomedi kunde ha hamnat högre upp men den är ju lite av en amatörfilm som lever på att den helt enkelt är så himla kul. Här får vi lära känna Lasse Åberg som supertönten Stig Helmer och Jon Skolmen som en prylgalne Norrmannen Ole Bramtserud när dem ska åka på semester på Gran Canaria. Vi har många av svenska skådespelareliten med i denna film så jag kan inte nämna alla. Uppföljarna är också mycket roliga filmer som helt klart rekommenderas om nu någon missat dem.
image55

7 ROAD HOUSE (1989)

I denna filmen ser vi Patrick Swazey som en lite tuffare kille än när han spelade i Dirty Dancing som blev en jättesucce på bioduken men jag väljer istället Road House som är en film mer i min smak. Detta är ett perfekt exempel på att en film med en ganska simpel story kan va svinbra. Swazey spelar utkastaren James Dalton som får i uppdrag att rensa ut slöddret på en bar i en liten småstad i USA. Till sin hjälp har han Wade Garrett (Sam Elliot) som är hans läromästare och gamle vän. De råkar i trubbel och James hamnar på akuten och det för faktiskt tur med sig, se filmen så förstår ni vad jag menar.

image57

8 SUMMER SCHOOL (1988)

Hur många killer blev inte helt nere i Courtney Thorne Smith (Allison i Melrose Place) efter att ha sett denna film, i alla fall undertecknad och mina jämnåriga kompisar. Filmen är relativt okänd om man jämför med ovanstående filmer men man kan jämföra den med dagens American Pie fast med 80-tals tema då. En sommar får High-school gympaläraren Freddy uppdraget att ha sommarskola för eleverna som inte blivit godkända och han får en salig blandning av ungdommar att jobba med. Det är en utmaning utöver det vanliga. Se filmen om ni inte gjort det, ni kommer inte ångra er det är en bra komedi.

image58

9 ALIEN ÅTERKOMSTEN (1986)

Detta är den bästa skräckfilmen med inslag av Sci-fi från 80-talet och den klart bästa av de 4 filmerna (första kom 1979) i denna serien. När Ellen Ripley (Sigourney Weaver), den enda överlevande besättningsmedlemmen från Alien, efter 57 år på drift i räddningskapseln Narcissus återfinns av mänsklig civilisation, får hon reda på att mycket har hänt. Denna film gör garanterat att du sitter på helspänn, jag rekommenderar helt klart att se Alien först innan man ser Återkomsten även om denna uppföljaren (nr2) i serien är den bästa.

image59

10 LEATHAL WEAPON (1987)

Denna filmen är en av de bästa actionkomedierna som gjordes på 80-talet, snutarna Riggs (Mel Gibson) och Murtaugh (Danny Glover) kompletterar varann otroligt bra.Den unge polisen Riggs som är på gränsen att ta självmord hamnar med en ny partner som är den mycket äldre Murtaugh som lever ett lugnt familjeliv och ser fram emot några lugna år innan det är dags att gå i pension får det hett om öronen när de båda hamnar mitt i en knarkhärva. Det finns 3 uppföljare som alla är sevärda.

image60

På gränsen att komma med var följande 10 filmer utan inbördes ordning som rekommenderas mycket: Die Hard, Rain Man, Conan Barbaren, Youngblood, Ghostbusters, Gremlins, Den nakna pistolen, Indiana Jones och de fördömdas tempel, Robocop, Strul.

Kommentarer
Postat av: Tom C

What about "Cocktail"??

2007-08-18 @ 23:06:21
Postat av: Tommy Olsen

Har du ikke sett Scarface David???

2007-08-20 @ 15:34:24
Postat av: David K.

Jo cocktail är väl okay men inte så bra som de jag skrev om. Scarface har jag sett, men i ärlighetens namn så var det så länge sedan jag såg den, kommer mest ihåg en kille med maskingevär som sköt allt och alla. Det är svårt att välja ut de bästa filmerna när det är så många som är bra.

2007-08-20 @ 16:52:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0