Snart midsommar, men varför firar man det?

Att midsommar firas i Sverige vet ju alla men hur många vet egentligen varför vi firar midsommar, det ska jag berätta lite om tänkte jag i brist på annan nyhetstorka.

Ursprungligen var midsommarsolståndet på Norra halvklotet den första dagen på årets andra kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Midsommar firas framförallt i Lettland, Sverige, Estland och Finland, men liknade traditioner finner man även i delar av norra Europa och Storbritannien.

Midsommar firas traditionellt med att man reser en så kallad midsommarstång, en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna.Ursprunget är en tvistefråga som delat forskarna i två läger.

Det ena lägret säger att Midsommarstången är ursprungligen en fallossymbol för fruktsamheten, och kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket kommer av det åldriga ordet 'maja' som betyder löva.

Motståndarna däremot anser att midsommarstången kom till Norden med Hansans köpmän på medeltiden och är besläktad med de majstänger som finns söderut i Europa.

Tuppen i toppen av stången har ansetts som byns stolthet och det har förekommit en del vidskepelse kring den. Ibland kunde man retas mellan olika byar genom att ta bort tuppen för grannbyn. Det var en stor olycka för växtligheten och skörden om man blev av med stångens tupp.

I Stången på bilden nedan sitter en tupp
image27

Vanligt är också att det under tuppen sitter en svensk flagga (som på bilden ovan) eller en vimpel i samma färger. På sina håll har man som tradition att dessa skall skänkas av de brudpar som gift sig under året.

Det mesta av midsommarens magi är förenat med framtid och kärlek. Det finns flera olika metoder för flickor att få reda på vem deras nästkommande skall bli. Den vanligaste är att plocka 7 (i vissa fall 9) olika sorters blommor och sova med dem under kudden. Då visar sig den blivande mannen i drömmarna. Blommorna skulle plockas under tystnad. I vissa landskap bestämde rådet att det skulle vara 9 sorters blommor och dem skulle vara vilda. Det skulle vara blåkling, prästkrage, tjärblomster, käringtand, blåklocka, smörblomma, förgätmigej och Jungfru Marie sänghalm (gulmåra).

En variant är att sopa golvet baklänges i bara linnet på midsommarnatten. Gör flickan på gården det, träffar hon sin blivande fästman i grinden.

Vid korsvägar (trevägs-) sker också underligheter under midsommarnatten. Ställer man sig där får man se sin tillkommande.

Vill man veta något om det kommande året i största allmänhet kan man gå och sätta sig under ett gammalt äppelträd på midsommarnatten...

Midsommarafton infaller i Sverige sedan 1953 alltid på den fredag som ingår i perioden 19-25 juni (25 junir har David namsdag värt att veta :) ). Midsommarafton är inte allmän helgdag i Sverige, men i banklagen m.fl. lagar jämställs den, liksom julafton, nyårsafton och påskafton, med allmän helgdag.

Midsommardagen är allmän flaggdag i Sverige.

Sett ur astronomisk synvinkel är en närliggande dag till dagens midsommar det dygn som har den längsta dagen (sommarsolståndet). På de nordligaste breddgraderna, d.v.s. norr om norra polcirkeln, går solen inte ens ner under horisonten och det är ljust dygnet runt.

I Finland är midsommareldar istället för midsommarstång en vanlig tradition som på bilden nedan.

image28

Den gamla traditionen vid    midsommar att tända en midsommareld är känd sedan 500-talet. I Norden har de förekommit i Danmark och Norge,där man firar den 23 juni, samt i delar av    Finland. Hos oss blev eldarna en samlingspunkt för bygdens ungdom vid midsommar.

Mat

Vid midsommar äts ofta färskpotatis, gräddfil med gräslök, matjessill eller andra sorters sill. Det är även vanligt med grillat och sallader. Till efterrätt äts vanligen jordgubbar i någon form exempelvis jordgubbstårta. Det hela kantas oftast av en nubbe eller två. Midsommarfesten firas helst utomhus.

Sist men inte minst så måste jag också dra upp det tråkiga med midsommar.Den stora alkoholkonsumtionen gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det stora resandet omkring helgen då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade så ta det lugnt i trafiken och låt bilen stå dagen efter om ni festat loss ordentligt.

Trevlig midsommar på er alla och om någon tjej skulle ha testat traditionerna med blommor och det slagit in så kan ni väl maila in och berätta, jag är grymt nyfiken på om någon har lyckats efter att ha lagt blommor på kudden osv. Mail. [email protected]

Kommentarer
Postat av: pundhuvve

DumJävel. Tror du man lägger blommor på kudden??? IDIOT!!!!!!!!

2007-06-21 @ 11:25:15
Postat av: David

Ja ditt namn säger nog allt om dig lillgrabben. Det är som jag sade en lång svensk tradition men du kanske inte orkade läsa hela texten. Fråga din mamma eller mormor om du är osäker på hur midsommar firades förr, trevlig midsommar och tack för du läser bloggen. :)

2007-06-21 @ 14:33:23
Postat av: MS

Kul med en kille som pundhuvve, vilken inte ens verkar ha haft ett betyg i svenska i skolan, det heter pundHUVUD och inget annat. Kanske kan vara kul att veta hur det stavas om du vill använda ordet oftare. Fast en person som du har förmodligen ett sådant tragiskt liv att det bara går ut på att hacka på andra, måste vara jobbigt att leva och hela tiden innerst inne känna att man är en så kallat född förlorare.

2007-06-24 @ 11:54:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0